Evoluție haotică a prețurilor cerealelor, la bursă. Care sunt cauzele

1

Factori de influență în evoluția prețurilor cerealelor 

Cerealele americane au evoluat haotic, luni seară, la Chicago, în ciuda susținerii puternice a prețurilor țițeiului care au crescut cu peste 6%. Fluctuațiile reprezintă o consecință a faptului că țările membre OPEC au anunțat o reducere a producției de peste un milion de barili pe zi începând de luna viitoare. Condițiile de frig și umiditate din cea mai marea parte a USA ridică, de asemenea, unele îngrijorări cu privire la viitoarele plantări de primăvară.

Cu toate acestea, inspecțiile săptămânale ale grâului din porturile din SUA au scăzut sub așteptările pieței (169 kt). Inspecțiile de soia au scăzut, de asemenea, la 499 kt dar inspecțiile de porumb au revenit peste așteptările pieței, arătând o cantitate de 1,1 Mt.

USDA a confirmat vânzarea a 150 kt de porumb de recoltă nouă către Mexic, precum și a 20 kt de ulei de soia, din recolta 22/23, către destinații necunoscute.

Cotația prețurilor cerealelor pe Bursa de la Chicago

La încheierea sesiunii de la Chicago, grâul SRW cu scadență în mai 2023 a câștigat 1,25 c$ pe bushel, ajungând la valoarea de 6,93 dolari/bushelul.

Contractele futures pe porumb din mai 2023 au scăzut cu 2,75 USD/bushel, vânzându-se cu 6,58 USD/bushelul.

Soia cu livrarea în mai 2023 a crescut cu 16,5 c$/bu, fiind cotată la 15,22 dolari/bushel.