EXCLUSIV! Ajutoare de seceta pentru culturile de primavara! Anunt DIRECT de la MADR

14
EXCLUSIV! Ajutoare de seceta pentru culturile de primavara! Anunt DIRECT de la MADR

Seceta din ultimul an a distrus culturile fermierilor români. Dacă în ceea ce privește culturile de toamnă situația a fost oarecum rezolvată, iar despăgubirile au ajuns deja în conturile fermierilor, situația nu stă la fel și la culturile de primăvară. Aici, fermierii încă așteaptă măsuri de la Ministerul Agriculturii, mai ales că suprafețele calamitate sunt chiar mai mari decât în cazul culturilor de toamnă.

Situația a fost discutată în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”, în platoul de la Poiana Brașov. Acolo, Ovidiu Ghinea l-a avut ca invitat pe secretarul de stat MADR George Scarlat, care a venit cu câteva vești bune pentru fermierii afectați de secetă.

”La culturile de primăvară, vom creiona un act normativ, un nou proiect de Ordonanță de Urgență în care vom include acea restanță de la culturile de toamnă, aproximativ 20%, plus despăgubiri pentru culturile de primăvară. Apoi, după rectificarea bugetară, vom vedea câți bani vom putea să alocăm. Avem și alte variante, de exemplu un sprijin sub formă de adeverință, pentru că înțelegem presiunea asupra fermierilor. Din păcate, fără o sursă de finanțare, ei nu-și pot relua activitatea. Până în primăvară, fermierii din sectorul vegetal afectați de secetă vor primi un sprijin”, a precizat secretarul de stat George Scarlat în exclusivitate pentru AGRO TV.

Reamintim că, într-o ediție precedentă a emisiunii ”Agricultura la Raport”, președintele Federației PRO AGRO a vorbit despre situația la culturile de primăvară și soluțiile propuse de reprezentanții fermierilor pentru a veni în ajutorul celor afectați de secetă.

”Propunerea mea personală este să ne gândim la mecanismul care a fost adoptat în 2007, pe timpul ministrului Remeș, tot acel plan de vouchere sau de bonuri de stat emise cu directivă specială, pentru inputuri sau pentru motorină sau orice are nevoie fermierul ca să înceapă campania de primăvară. Va trebui să rezolvăm acest lucru până-n campania de primăvară. Asta înseamnă că până-n februarie maxim martie, trebuie închis acest mecanism.

Am început mecanismul pentru culturile de toamnă în luna martie și l-am încheiat în luna septembrie, cu 80%, așa cum am mai spus. A durat 6 luni. Până-n martie, avem cam aceeași perioadă. Dacă-n astea 3-4 luni până la sfârșitul anului, nu începem să derulăm acest mecanism, am pierdut startul în culturile de primăvară, anul 2021”, spunea Ionel Arion în urmă cu o săptămână.