EXCLUSIV. Lista cu subiectele discutate de șeful APIA cu colegii săi, în programul de formare profesională

6
EXCLUSIV. Lista cu subiectele discutate de șeful APIA cu colegii săi, în programul de formare profesională

În premieră, programul de formare profesională a angajaților Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) se desfășoară atât cu directorii generali și executivi ai direcțiilor județene ale APIA, cât și cu personalul APIA cu atribuții în primirea, administrarea și verificarea cererilor de plată din cele 256 de centre locale ale instituției.

Motto-ul sesiunii de formare profesională din perioada 23-24 februarie 2021 este interactivitatea. De altfel, potrivit precizărilor făcute pentru ediția online a Agro TV de Adrian Pintea, directorul general al APIA, feedback-ul venit de la angajații din teren sub forma întrebărilor acestora adresate lectorilor au transformat sesiunea într-o reală ședință de pregătire profesională.

Dar care au fost întrebările adresate lectorilor APIA de către angajații din teritoriu, cei care efectiv țin legătura cu fermierii români?

La această nelămurire a răspuns chiar Adrian Pintea: „Cele mai întâlnite întrebări au fost legate de depunerea cererilor de plată pentru Campania 2021. Acestea se depun, ca de fiecare dată, online, dar în condițiile crizei sanitare actuale, cam toate documentele se depun astfel, inclusiv adeverința de la primărie. Aceste instituții transmit documentele online către centrele noastre locale, respectiv către cele județene. De obicei, discutam numărul fermierilor programați, însă ținând cont de faptul că acum dispunem de toate adeverințele, putem închide situația mai multor fermieri.

„De altfel, de joi, 25 februarie 2021, vom da drumul aplicației, astfel încât fermierii să-și poată digitiza singuri parcelele. Sunt producători care își digitizează singuri parcelele, iar la APIA, funcționarul doar închide cererea respectivă.

„O altă temă abordată chiar de către mine, în deschidere, a fost cea legată de reușita finalizării tuturor plăților. (…) Mai avem un set de fermieri care nu au intra la plată și n-o pot face încă. Sunt cei care au Ajutorul Național Tranzitoriu, acele ANT-uri care, imediat după ședința de Guvern de miercuri, 24 februarie 2021, dacă Hotărârea de Guvern va intra pe ordinea de zi și va fi aprobată (decizie strict legată de bugetul de stat), de îndată și noi vom face plățile. Ministerul Agriculturii împreună cu noi am făcut toate demersurile ca Hotărârea de Guvern să fie deja pregătită, iar când vine bugetul, să le putem da”.

Adrian Pintea a mai vorbit și despre întrebările venite de la subordonați, legate de sprijinul cuplat în sectorul vegetal, plată care nu s-a făcut încă.

„În acest caz vorbim de demersuri făcute după 15 mai, această zi fiind ultima pentru depunerea unor documente specifice acestui tip sprijin. Începând cu 16 mai vom demara și această plată”, a menționat șeful APIA.

„Este pentru prima dată când am reușit să discutăm cu toți salariații”

Potrivit anunțului făcut pe pagina de Facebook a APIA, directorul general al instituției, Adrian Pintea, a deschis marți, 23 februarie 2021, programul de formare profesională pentru funcționarii publici cu atribuții în activitatea de primire și administrare a cererilor de plată pentru Campania 2021.

„În cadrul instruirii participă întreg personalul APIA de la nivel național, cu atribuții în primirea, administrarea și verificarea cererilor de plată, iar aspectele prezentate privesc depunerea cererilor unice de plată pentru schemele din sectorul vegetal și zootehnic, modificările aduse formularului de cerere aplicabil Campaniei 2021 privind schemele de plăți, precum și prevederile legislative privind condițiile de eligibilitate.

De asemenea, instruirea mai vizează și alte teme de interes pentru personalul APIA, precum normele de eco-condiționalitate, controlul administrativ și actualizarea registrului unic de identificare al fermierilor, identificarea parcelelor agricole în contextul noii politici agricole (monitorizarea suprafețelor agricole), descrierea cerințelor de eligibilitate, de management şi de eco-condiţionalitate specifice măsurilor 10 (Agromediu și climă), 11 (Agricultura ecologică) şi 13 (Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice)”, se precizează în informarea oficială a Agenției.

Conform precizărilor făcute pentru Agro TV de Adrian Pintea, trecerea de la videoconferințele în cascadă la cele în paralel a fost o reușită. Cei mai câștigați au fost, poate, angajații centrelor locale.

„Întotdeauna, făceam, cumva, aceste instruiri în cascadă. Inițial, discuta cu toți directorii și cu adjuncții lor, față în față, iar ulterior, online, cu celălalt personal de conducere. Având în vedere criza medicală, ne-am hotărât să facem cu toții, online, atât prin sistemul intern de teleconferință, cât și prin aplicația Zoom. Această aplicație ne permite un maximum de 500 de useri simultan la ședințele online. Personalul s-a organizat în grupuri, în așa fel încât interacțiunea cu dispozitivele de comunicare să fie eficientizată.

„Este pentru prima dată când am reușit să discutăm cu toți salariații, inclusiv cu aceia din cele 265 de centre locale, nu doar din centrele județene. Este o premieră, pentru că aparatura de videoconferință există doar la nivelul celor 42 de centre județene, nu și la cele 265 de centre locale.

„Avem abonament Zoom, avem posibilitatea să discutăm în paralel cu maximum 500 de useri, astfel că și colegii din centrele locale să primească informații direct de la lectorii noștri. Am împărțit activitățile pe două zile, am deschis ședința cu informații de ordin general, organizatoric, de conduită în perioada pandemică, cum anume să se procedeze în Campania (n.r. – de depunere a cererii unice de plată) care începe la 1 martie. Pe durata a două zile, celor din direcțiile de specialitate – cei pe vegetal, pe zootehnie, pe debite, pe aplicația IPA online – le reamintim, nu neapărat noutățile, ci care sunt pașii, cum trebuie să facă, dacă sunt noutăți cum să le explice etc.”, a conchis Pintea.

Programul de instruire se desfășoară în sistem videoconferință, în perioada 23-24 februarie 2021, și este susținut de lectori din cadrul APIA.

Sursă foto: Facebook, APIA