Home Stiri EXCLUSIV! Magazine mobile pentru legumicultori și micii producători! RESTART la Casa Unirea

EXCLUSIV! Magazine mobile pentru legumicultori și micii producători! RESTART la Casa Unirea

105 views
EXCLUSIV! Magazine mobile pentru legumicultori și micii producători! RESTART la Casa Unirea

”Serialul” Casa Unirea continuă! După ce proiectul inițiat de fostul ministrul al agriculturii își propunea să devină o rețea de 80 de magazine la nivel național, actuala conducere de la MADR a regândit proiectul, susținând că nu era fiabil în forma inițială. Vechea conducere a Casei de Comerț Agroalimentar Unirea a fost schimbată, iar actuala conducere propune proiecte mărețe pentru micii fermieri și producători.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, actualul director general al Casei Unirea, Eliza Constantinescu, a venit cu informații importante legate de viitorul acestei societăți. Potrivit ei, Casa Unirea nu vrea să fie o societate de ajutor, ci una comercială, care să genereze profit pentru toate părțile implicate.

”Această Societate are nevoie de o restartare, în sensul creării unui mecanism care să se adreseze tuturor producătorilor, nu doar anumitor categorii. Eu încerc să le spun tuturor că această societate nu este de ajutor, ci este o Societate Comercială, a unui minister, a unui acționar, dar care trebuie să producă. Ca ea să producă beneficii tuturor, trebuie ca și ea să aibă venituri. De aici pornim. Dacă inițial s-au luat niște hotărâri din care unii au înțeles că e totul gratis, s-a văzut că s-a greșit. Nu poate să fie gratis, pentru că banii trebuie să se întoarcă atunci când investești în ceva.

Noua conducere încearcă să le explice producătorilor acest aspect. Din Consiliul de Administrație actual fac parte Sorin Minea, Mircea Coșea, Florentin Bercu, Emil Păduraru și Marius Micu. Sunt oameni, fiecare cu diverse specialități. Trebuie să ai și un economist, și juriști, și oameni din business, trebuie să ai oameni care fac parte din societăți comerciale care au generat profit, astfel încât să poată să conducă o astfel de societate. Eu nu vreau să-i ajut pe fermieri, eu vreau să fim parteneri”, a precizat Eliza Constantinescu pentru AGRO TV.

Directorul general al Casei Unirea a mai anunțat că, în viziunea actuală a conducerii, societatea trebuie să aibă magazine mobile, pe care să poată să le mute în funcție de sezon.

”Eu cred că această Casă Unirea trebuie să aibă magazine mobile. Te duci, montezi, vezi dacă merge, iar dacă nu merge, te muți. Mai ales că producțiile sunt pe sezoane, nu sunt tot timpul anului unele produse. Pe acestă idee a fost creeată această societate – piețe volante, nu spații fixe, pentru că nu ai servicii fixe constant. 

Eu nu promit nimic, eu mă întâlnesc cu parteneri, iar cine dorește să colaboreze cu noi, începem să facem un business. M-am întâlnit cu legumicultori și producători din Ialomița, Buzău, Olt și Galați. Nevoile sunt diverse. Aștept de la dânșii mici prezentări scrise, astfel încât să fie totul parafat. Am fost, am acceptat, haideți să facem și pasul următor. (…) Noi putem să venim și cu investiții, nu neapărat totale. Sunt diverse variante pe care le-am discutat cu fermierii, ori 50-50, ori 70-30, în funcție de mărimea proiectului. Toate proiectele vor fi discutate, analizate, puse pe masa Consiliului de Administrație, iar cele care sunt sustenabile vor merge mai departe.

Casa Unirea are trei piloni în care poate să investească. Unul este Bursa de pește de la tulcea, unde trebuie făcute investiții pentru procesare, iar bugetul este 2 milioane de euro. Al doilea pilon este cel de legume fructe, unde bugetul este de 5 milioane de euro. Al treilea pilon este stația de lână, dar acesta a fost pus pe pauză un pic, ca să se analizeze”, a mai precizat Eliza Constantinescu.