Exportăm de 10-11 ori mai puțin ca Bulgaria și Moldova! Trebuie găsit un debușeu puternic la export

1

Deși România este unul dintre cei mai mari producători de vin paneuropeni, exporturile sale, raportate la producție, sunt de 10-11 ori mai mici ca ale Bulgariei sau ale Moldovei, a declarat Octavian Vucmanovici, CEO al Vifrana, producător de vinuri ecologice.

În 2019, ultimul an pentru care există da­te disponibile, România a exportat 23,4 milioane de litri de vin, adi­că doar 6% din producţia totală, în timp ce exporturile Bulgariei se situează undeva la 60%, iar ale Moldovei la circa 70% din producție. Mai mult, țara noastră a devenit principala piață de desfacere a vinului îmbuteliat în Republica Moldova.

Exporturile de vin ale României ar putea creşte de cinci sau şase ori în următorul deceniu, ajungând la 25-30% din pro­duc­ţie, dar pentru aceasta este necesară creionarea şi implementarea unei strategii naţionale coerente, consideră Vucmanovici.

„Trebuie găsit un debuşeu puternic la export, ca să ajungă la vânzări de 25-30% din producţie. Republica Moldova exportă undeva la 70%, iar bulgarii, ceilalţi ve­cini ai noştri, exportă circa 60%. Cred că prin politici coe­ren­te de promovare la nivel naţional putem să abordăm cu optimism şi pieţele externe. Avem mulţi factori care ne încurajează pe termen mediu şi lung. Eu zic că în 10 ani putem atinge acest obiectiv“, a spus Octavian Vucmanovici în cadrul emisiunii ZF Agropower.