Expoziție de produse gastronomice tradiționale, la USAMV

680

O expoziție de produse gastronomice tradiționale, în cadrul căreia studenții clujeni s-au întrecut în pregătirea unor preparate locale mai mult sau mai puțin cunoscute, a fost organizată de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca.

Scopul evenimentului este acela de a-i încuraja pe studenți să crească vizibilitatea unor preparate gastronomice locale și chiar să realizeze dosarele necesare pentru obținerea certificării de produs tradițional înregistrate.

Printre felurile pregătite de studenți pentru expoziție s-au numărat țuica de gutui, moșcoarna — o plăcintă care se consumă în mod tradițional de Paște, sevă de mesteacăn — o băutură-medicament, mămăliga de cartofi — folosită în Bucovina în lipsa culturilor de porumb, precum și mult mai cunoscutele “varză a la Cluj” și plăcintele cu brânză și mărar, dar și tot felul de preparate de carne.

AGRO-TV.RO ȘI-A TRIPLAT AUDIENȚA ÎN PRIMUL TRIMESTRU DIN 2017

La expoziția din acest an au participat 30 de studenți, evenimentul fiind organizat în fiecare an de conferențiarul universitar Avram Fițiu, care încearcă astfel să dea o aplicabilitate reală cunoștințelor teoretice pe care tinerii le învață la cursurile Facultății de Ingineria Mediului.

AGROTRANZACTII.RO, SITE-UL DE UNDE CUMPERI SAU VINZI UTILAJE AGRICOLE LA CELE MAI BUNE PRETURI

Mai mult, conferențiarul speră că aceste acțiuni vor contribui la sporirea produselor cu atestare europeană pe care România le poate scoate pe piață, în prezent acest statut fiind conferit doar Magiunului de Topoloveni.

AGRO TV, PLATFORMA MEDIA NUMĂRUL 1 ÎN PRESA AGRICOLA. PESTE 4.000.000 DE TELESPECTATORI URMĂRESC ZILNIC AGRO TV

“Scopul seminarului este de reînviere a tradițiilor culinare din localitățile de unde provin studenții. Ei au identificat un produs românesc autentic pe care și l-au propus să îl scoată din uitare, construindu-i o poveste de marketing în așa fel încât caietul de sarcini pentru fiecare aliment să facă obiectul unei proceduri de autorizare de către Ministerul Agriculturii ca produs tradițional românesc. În condițiile în care, în UE, țări precum Franța sau Italia, au peste 200 de produse cu atestare europeană, România are unul singur, Magiunul de Topoloveni, ceea ce este inacceptabil. Avem un patrimoniu gastronomic care trebuie pus în valoare“, a declarat presei Avram Fițiu.