Singurul fabricant de fire de gard electric din Sud-Estul Europei, o afacere 100% românească

9

Singurul fabricant de fire de gard electric din Sud-Estul Europei și din România

Evoluția Dan este prima firmă autohtonă care a adus garduri electrice în România. Originară din Târgu Lăpuș, județul Maramureș, această afacere de familie a ajuns după 20 de ani să fie singurul producător de fir electric din Sud-Estul Europei.

Afacerea a început în 2003. Maramureșeanul Dănuț Crăciun și-a luat inima în dinți și s-a hotărât să aducă primul aparat de gard electric, din Elveția, într-o valiză, așa cum ne-a mărturisit. Din această mică investiție a apărut o întreagă poveste de succes.

“Ne săturasem să tot dăm bani germanilor, francezilor, elvețienilor sau polonezilor. Am zis ca măcar o parte din acesta îl putem produce Ne-am achiziționat o tehnologie de ultima generație care sa ne permită să producem firul de gard electric de calitate. Noi tot ceea ce producem putem dovedi prin măsurători ca este ceea ce scrie și pe eticheta. Am trei copii și i-am implicat în aceasta afacere, iar ei au acceptat cu bucurie. Băiatul meu a terminat Agronomia și vine cu alte idei ajutând foarte mult afacerea de familie”, afirmă antreprenorul Dănuț Crăciun.

„Tata a pornit firma în 2003, spune fiul domnului Crăciun, Dan. După câțiva ani, oamenii au început să solicite și alte echipamente zootehnice, adăpători, mașini de tuns etc. În urmă cu 5 ani am cumpărat mașinile de produs fir electric, iar momentan suntem singurii producători din Sud-Estul Europei. Aparatele sunt fabricate în Republica Cehă. Limita intensității electrice este de 15 J”, explică singurul fiu al familiei, Dan Crăciun.

Perioada cea mai prolifică pentru afacerea de familie a fost 2019-2020, iar perioada pandemică a facilitat vânzările online deoarece oamenii au avut mai mult timp.

“Fermierii români devin mai mult decât clienți. Poate după 15-20 de ani de când ei au cumpărat un aparat, revin și vor sa cumpere unul la fel deoarece au văzut ca este de calitate și nu se strica.  Ne bucurăm să vedem ca fermierul roman știe sa își facă comenzi online”, mărturisește Dănuț Crăciun.

Gardul electric nu este periculos

 Tensiunea care trece prin fir este de peste 6.000 V , dar intensitatea este foarte mica. De asemenea, datorită impulsurilor animalul sau omul poate se retragă repede de pe fir și o sa primească doar un soc de curent, un pic dureros, dar nu grav. Toate generatoarele de impulsuri pentru gard electric sunt conforme cu normele EU, omologate si certificate.

gard electricAndreea, fiica domnului Crăciun vorbește cu mândrie despre nouă lor tehnologie de gard electric cu monitorizare și control de pe telefon:

„Aparatul se instalează n câmp. Avem un sistem gateway. Trebuie sa avem maximum 30 km între aparat și sistem astfel încât aparatul sa transmită prin unde radio informațiile care prin intermediul internetului să transmită pe telefon toate informațiile necesare. Puteți fi oriunde in lume, primiți informații despre intensitatea curentului, puteți controla aparatul etc”.

Cât consumă  un aparat de gard electric ?

Consumul este foarte mic. Aparatele de obicei se conectează la sursa de 220 V sau la baterie/acumulator auto și se folosesc puțină energie pentru a electrifica un țarc. Puterea de 1 J a unui aparat echivalează cu un consum de 4 W. Totuși, cu cat o sa fie mai multă iarba crescută pe fir, cu atât aparatul o sa consume mai mult.

Reamintim că fermierii și persoanele fizice care au probleme generate de vizitele animalelor sălbatice pe proprietățile lor și care vor să reducă pagubele cauzate de acestea locuințelor sau terenurilor pe care le dețin vor putea cere finanțări de până la 15.000 de lei pentru instalarea de garduri electrice ori alte mijloace asemănătoare permise de lege, ce au ca scop ținerea animalelor la distanță, potrivit unui ordin apărut chiar azi în Monitorul Oficial.