FALIMENT pentru fermieri! Zona în care grâul nu depășește 2 tone/hectar

1

grâu

Fermierii români vor înregistra anul acesta producții de cereale mai slabe decât anul trecut, iar în unele zone, situația este dramatică. Fermierii din zona Moldovei, spre exemplu, spun că cele mai bune producții vor fi de 2 tone de grâu/hectar, unii așteptându-se să recolteze sub o tonă/hectar.

”Nu am intrat la recoltat datorită faptului că, la noi, grâul a răsărit în aprilie. Dacă nu vom avea precipitații imediat, nu vom avea ce recolta. N-a intrat nimeni nici la orz, cred că săptămâna viitoare se va intra. Cele mai bune producții s-ar putea să fie în jur de 2 tone/hectar, în zonele pe unde a mai plouat. Nu acoperă nici măcar cheltuielile de înființare a culturii. Va fi un an foarte dificil”, ne-a relatat Florin Platon, fermier din județul Vaslui, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Mutându-ne în zona de sud a țării, lucrurile nu stau chiar la fel de rău ca în Moldova, însă nici aici fermierii nu sunt mulțumiți de producțiile anunțate. Spre exemplu, în județul Călărași, orzul se învârte în jurul valorii de 4 tone/hectar, în timp ce grâul stă mai slab în unele zone.

”Zilele trecute s-a încheiat campania de recoltat la orz. În arealul unde ne desfășurăm noi activitatea, majoritatea fermierilor au încheiat recoltatul la orz. De ieri s-a început la rapiță și grâu în paralel. Din păcate, majoritatea fermierilor cu care am vorbit sperau la producții mai mari, atât la orz, cât și la grâu. Pot să vă spun că media zonei la orz este undeva între 3.500 și 4.000 kg/hectar. La grâu este mult mai puțin decât la orz. Ne așteptam să fie măcar ca la orz”, ne-a spus fermierul Ionel Arion din județul Călărași.

”Având contacte și eu cu fermierii, pot să vă spun că producțiile sunt undeva pe la 5 tone/hectar în zone în care potențialul terenului este unul excepțional, spre exemplu zona Fundulea, unde producțiile erau ușor de peste 8 tone/hectar. În județul Olt, producțiile sunt undeva la 4 tone/hectar la orz și 5 tone/hectar la grâu în medie. În zona Deveselu nu a prea plouat, iar acolo producțiile sunt chiar mai slabe. În zona Lehliu, cele mai mari producții pe anumite sole sunt de 7 tone/hectar.

Curios este că sunt indici de panificație și greutăți hectolitrice diferite, asta mă uimește. Sunt zone în care greutatea hectolitrică este un foarte bună, proteina este excepțională, iar cu aceeași tehnologie, într-o zonă relativ apropiată, indicii sunt total diferiți. Un an foarte ciudat”, a precizat fermierul Aurel Pană.