FAO: Prețurile alimentelor au scăzut și în iulie. Cum se explică ?

1

În lume, conform indicelui FAO, prețurile alimentelor au scăzut brusc în luna iulie. Scăderile sunt cauzate, în special, de prețurile cerealelor și uleiurilor vegetale.

Indicele FAO al prețurilor la alimente a scăzut cu 8,6% în iulie, a anunțat vineri Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Indicele FAO al prețurilor la alimente păstrează, în același timp, niveluri ridicate

Indicele FAO al prețurilor la alimente, care urmărește modificarea lunară a prețurilor internaționale pentru un coș de produse de bază, a scăzut cu 8,6% în decurs de o lună, rămânând în același timp la niveluri ridicate. De reamintit că în luna martie, după invazia Ucrainei, indicele FAO a atins un maxim istoric, ajungând la 159,3 puncte, cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată.

Iulie 2022. Prețul uleiurilor – cel mai scăzut nivel din ultimele 10 luni

Indicele FAO al prețului uleiurilor vegetale a scăzut cu 19,2% în iulie, ajungând astfel la cel mai jos nivel din ultimele 10 luni,  sub efectul scăderii prețurilor la toate uleiurile combinate și a prețului țițeiului.

Indicele FAO al prețului cerealelor a scăzut cu 11,5%

“Cea mai mare scădere s-a pus pe seama prețurilor mondiale la grâu, care au pierdut nu mai puțin de 14,5%, ca reacție la acordul încheiat între Ucraina și Federația Rusă cu privire la deblocarea principalele porturi ale Mării Negre”, subliniază organizația.

Máximo Torero Cullen, economist-șef FAO, salută o „scădere binevenită, în special din punctul de vedere al accesului la alimente”.

Economistul-șef FAO aminteste însă că, “multe riscuri încă afectează securitatea alimentară globală, cum ar fi o recesiune sau prețurile ridicate ale îngrășămintelor ceea ce ar avea un puternic impact asupra producției, a mijloacelor de trai ale fermierilor si ale populației”.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.

 

Sursa foto: FAO.org