Fără insecte dăunătoare în culturile de floarea-soarelui și porumb – portofoliul ADAMA: Mavrik, Lamdex Extra, Ninja

2

Fluctuațiile climatice, lipsa apei, împreună cu toți ceilalți factorii favorizanți, duc la prezența tot mai ridicată a dăunătorilor în culturile de câmp. Pentru a obține garanția unei recolte bogate, dar și caracteristici calitative superioare, ADAMA recomandă utilizarea celor mai eficiente insecticide, adaptate nevoilor fiecărei ferme, ce asigură un control eficient al dăunătorilor prezenți în câmpurile de porumb și floarea-soarelui. 

În cultura de porumb, în fiecare an ne confruntăm cu o serie de dăunători ce pot reduce semnificativ potențialul de producție dar și cu un impact negativ asupra calității recoltei.

 • Viermele vestic (Diabrotica virgifera virgifera) este relativ nou în Europa și poate cauza daune semnificative în culturile de porumb. Larvele acestui dăunător se hrănesc cu rădăcinile plantelor, afectând stabilitatea acestora. 
 • Sfredelitorul porumbului (Ostrinia nubialis) este un dăunător polifag care atacă știuleții de porumb. Larvele săpă galerii și consumă boabele, putând duce la instalarea unor boli precum Fusarium
 • Omida fructificațiilor (Helicoverpa armigera) poate afecta culturile de porumb. Aceste omide se hrănesc cu mătasea știuleților și apoi coboară spre boabe, consumând până la maturitate. 

Floarea-soarelui este afectată de un număr mare de dăunători, în special afidele sau păduchi, care pot duce la pierderi semnificative de producție dar și de calitate.

ADAMA oferă o gamă largă de soluții, pentru un control eficient al acestor dăunători. 

Mavrik este un insecticid care acționează atât prin contact, cât și prin ingestie, translaminar,  având și un efect rezidual de lungă durată. Substanța activă Tau-fluvalinat este un piretroid care acționează asupra sistemului nervos al dăunătorilor țintă, într-un mod diferit de al celorlalți piretroizi. 

Mavrik rămâne stabil la temperaturi mai ridicate în comparație cu insecticidele alternative, persistența insecticidului Mavrik este robustă la 25°C și chiar 27°C, ceea ce îl face opțiunea mai eficientă și în condiții de temperaturi mai ridicate.

Lamdex Extra – Insecticid piretroid, eficient, cu o puternică acțiune de contact și ingestie asupra unei game largi de dăunători. După aplicare, substanța activă penetrează rapid cuticula insectei, acționând asupra sistemului nervos, dăunătorii încetează să se hrănească, după care paralizează și mor.

 • Insecticid eficient cu efect de șoc și repelență activă după aplicare
 • Combate un spectru larg de dăunători din culturile de porumb și floarea-soarelui 

Ninja este un insecticid piretroid cu perioadă lungă de protecție, datorită tehnologiei de microîncapsulare Zeon. Fără pierderi în atmosferă la aplicare, eficient, cu o puternică acțiune de contact și ingestie asupra unei game largi de dăunători: rățișoara porumbului, afide, viermele vestic, păduchele verde al porumbului.

 

Mavrik se aplică la culturile omologate astfel:

 • La floarea-soarelui sunt vizați dăunători precum: Afide (Aphis fabae, Brachycaudus helichrysi). Doza: 0,2 l/ ha
 • Cartof: Gândacul din Colorado (Leptinotarsa decemlineata), Afide (Aphis spp.). 

Doza: 0,2 l/ ha

 • Plantații, pepiniere și plante de gradină: Afide (Aphis pomi), Păduchele cenuşiu al prunelor (Hyalopterus pruni), Păduchele verde al piersicului (Myzodes persicae), Păduchele lânos (Eriosoma lanigerum), Tripşi (Thrips spp.), Musculiţa albă de seră (Trialeurodes vaporariorum), Buha verzei (Mamestra brassicae L1-L2), Păduchele verde al castraveţilor (Cerosipha gossypii). Doza: 0,05 l/ ha

Lamdex Extra se aplică la culturile omologate astfel:

 • Floarea-soarelui: Combatere a gargariței frunzelor și muștei suedeze. Doza: 0,3 kg/ha.
 • Porumb: Combatere a gargariței frunzelor și muștei suedeze. Doza: 0,3 kg/ha.

Ninja se aplică într-o gamă largă de culturi omologate astfel:

 • Floarea-soarelui: combate Aphis fabae (Păduchele verde), Brachycaudus helichrysi (Păduchele florii soarelui), Tanymecus dilaticollis (Răţişoara porumbului), Oscinella frit (Musca suedeză). Doza: 0,15 l/ha.
 • Porumb: Rhopalosiphum maidis (Păduchele verde), Tanymecus dilaticollis (Răţişoara porumbului), Oscinella frit (Musca suedeză). Doza: 0,15 l/ha.
 • Porumb: Diabrotica virgifera virgifera (Viermele vestic al rădăcinilor) – adulți. Doza: 0,25 l/ha (1-2 tratamente).
 • Arbori, arbuști, pomi fructiferi și vița de vie: Lobesia botrana (Molia viței de vie), Cydia funebrana (Viermele prunelor), Eurytoma schreineri (Viespea seminţelor), Hoplocampa spp. (Viespi), Cydia pomonella (Viermele merelor), Afide, Insecte minatoare (Stigmella malella, Leucoptera malifoliella, Phyllonorichter blancardella), Hyphantria cunea (Omida păroasă), Omizi defoliatoare (Lymantria dispar, Euproctis chrysorrhoea, Hyphantria cunea). Doza: 0,15 l/ha.

Pentru informații complete despre produse contactați reprezentantul ADAMA din zona dumneavoastră sau vizitați www.adama.com.