Problema terenului lăsat pârloagă a devenit una sensibilă în ultima vreme, odată cu implementarea Planului Național Strategic. Asociațiile de fermieri și-au prezentat nemulțumirile legate de reglementările MADR în acest sens, iar ministrul agriculturii pare determinat să ia măsuri.
Fermierii sunt nemulțumiți de mai multe aspecte. În primul rând, ei susțin că obligația să țină terenul acoperit între 15 iunie și 15 octombrie este una total nejustificată, care contravine bunelor practici agricole. Mai mult, aceștia spun că reglementările actuale îi obligă să lase nelucrată o suprafață mult prea mare din totalul terenului din fermă, ceea ce va duce la pierderi semnificative în ceea ce privește recolta.
Ca răspuns la aceste nemulțumiri, ministrul agriculturii, Florin Barbu, deja a demarat demersurile către oficialii europeni pentru a modifica aceste condiții. Șeful MADR a explicat, în direct la AGRO TV, care sunt planurile actuale.
”Sigur, aici o să fie două abordări. Dacă vorbim de partea de perioadă între 15 iunie și 15 octombrie, am avut o discuție cu mediul asociativ. Astăzi am avut o întâlnire cu specialiștii de la DG AGRI, au venit în România la solicitarea mea. Încercăm să scădem perioada, să se ducă până pe 30 august. În plus, avem și studiul pe care l-am notificat către Comisia Europeană și am dat și o adresă către APIA că se poate face o dezmiriștire asupra solului.
Mai mult de atât, voi merge în perioada 25-26 iulie la Consiliul de Miniștri, unde voi cere derogare de la GAEC-urile 7 și 8, privind partea de pârloagă în România. Pe data de 19 iulie mă voi întâlni la Varșovia cu toate statele care suntem afectate de războiul din Ucraina și voi încerca să-i conving. Știu că sunt multe țări care vor derogare de la aceste GAEC-uri și sunt sigur că până la urmă vom reuși. Șansele sunt grele, că anumite state nu vor, dar voi aduce argumentele necesare și voi merge numai pe studii. Sunt într-o colaborare perfectă cu Academia Română și vreau să facem acele studii, să convingem că atunci când România are nevoie de anumite tehnici de lucrări agricole, nu sunt la fel de la un stat la altul”, a precizat Florin Barbu în emisiunea ”Agricultura la Raport”.