FEMEIA FERMIER – REALITATI SI PERSPECTIVE IN VIZIUNEA UNIUNII EUROPENE

866

„Nevasta fermierului” este o cunoscuta figură de stil în literatura multor culturi. Mulți dintre noi am crescut pe variante ale aceleiași imagini generale despre femeia de la țară, harnică, acoperita cu făină, hrănind gurile flămânde ale soțului și fiilor, care lucrau câmpul toată ziua. Cu toate acestea, în timp ce agricultura, ca multe alte profesii, continuă să fie un domeniu predominant masculin, există un număr tot mai mare de ferme conduse de femei.

Cele mai recente date disponibile (de la Eurostat) sugerează că, în medie, aproximativ 30% din fermele din UE sunt gestionate de o femeie – date care maschează unele diferențe destul de mari între anumite țări, de la puțin peste 5% în Olanda, la aproximativ 47% în Lituania.

În mod încurajator, ponderea femeilor fermier crește, deși lent: în 2005, aproximativ 27% din fermele din UE-28 erau deținute de femei, însă cea mai mare parte a creșterii provine din extinderea UE din 2004 cu țările din est, unde existau mai multe ferme deținute de femei decât în cele din vest.

Mărimea medie a fermei pentru fermele gestionate de femei este de 6,4 hectare, mai puțin de jumătate din cele 14,4 ha pentru fermele gestionate de bărbați. Și din punct de vedere al producției pe exploatație, femeile fermieri se situează mult mai jos decât bărbații: puțin sub 12 000 de euro în 2013, comparativ cu aproape 40 000 de euro pentru bărbați. Acest lucru reflectă faptul că fermierii femei controlează mult mai puțin teren – 12% – decât bărbații – 61% (restul de 28% din teren este deținut de persoane juridice, cum ar fi companiile). Aceste variații sunt mult mai puțin pronunțate în noile state membre ale UE în care, în medie, femeile exploatează aproximativ 3,4 ha, comparativ cu 6 ha pentru bărbați.

Sectorul agricol din Europa este dominat de o populație mai în vârstă și acest lucru este cu siguranță adevărat atunci când vine vorba de agricultorii femei – într-adevăr, datele arată că doar 4,9% din agricultorii sub 35 de ani sunt femei, față de 6,4% bărbați. Cu toate acestea, la celălalt capăt al scalei, majoritatea agricultorilor cu vârsta peste 65 de ani sunt, de fapt, femei – 40%, comparativ cu 27,6% pentru bărbați.

Însă, deși aceste cifre subliniază în mod clar că managerii de ferme sunt încă predominant bărbați, datele arată că femeile sunt extrem de active în ferme, fie în ferme de familie (în care aproape 40% din lucrători sunt femei), fie angajate în ferme (37%).

Sprijinul UE pentru femeile din zonele rurale

Deci, ce poate face UE pentru a încuraja mai multe femei să intre în agricultură ca profesie?

Majoritatea măsurilor susținute sau finanțate de UE urmăresc să transforme agricultura într-o profesie mai atrăgătoare pentru ambele sexe. Aceasta se realizează prin sprijin financiar acordat agricultorilor, sprijin suplimentar pentru tinerii agricultori în special, în timp ce tehnicile agricole moderne, ajutate de sateliți și roboți, o fac și mai atractivă pentru oricine.

De asemenea, integrarea dimensiunii de gen este abordată prin intermediul programelor de dezvoltare rurală finanțate prin politica agricolă comună: țările UE sunt obligate să analizeze situația femeilor din zonele rurale și să ia în considerare rezultatele acestor analize atunci când își elaborează programele de dezvoltare rurală (care merg dincolo de rolul femeilor în ferme și ating o gamă largă de aspecte ale vieții rurale).