Fermele verticale — viitorul agriculturii (inclusiv în România)?

37
Fermele verticale — viitorul agriculturii (inclusiv în România)?

Agenția de presă Reuters anunță că niște dezvoltatori transformă o hală industrială fără ferestre din afara orașului Copenhaga (Danemarca) cea mai mare fermă verticală din Europa, cu salată, ierburi aromatice și varză cultivate pe 14 etaje. Dar în România ce mai așteptăm?

Dezvoltată de Nordic Harvest și de grupul taiwanez YesHealth Group, ferma va ținti anul viitor o producție anuală de 1.000 de tone.

Ferma verticală, instalată într-o hală de 7.000 de metri pătrați, se va concentra mai întâi pe ierburi, varză și salată, dar dezvoltatorii spun că în maxim doi ani vor putea să cultive fructe de pădure, iar în cinci până la zece ani chiar și rădăcinoase.

Ferma verticală utilizează mai puțin spațiu decât în cultura tradițională și va folosi o lumină LED cu nuanțe violet îndreptată spre plante pentru a reproduce lumina soarelui.

“Oferim un mod mai durabil de a produce alimente pe tot parcursul anului, local, fără a deranja natura”, a declarat pentru Reuters fondatorul Nordic Harvest, Anders Riemann.

Potrivit Băncii Mondiale în 2016, aproximativ 37% din suprafața Pământului a fost folosită pentru agricultură.

Schimbările climatice și conflictele pot amenința disponibilitatea terenurilor pentru agricultură, iar Programul alimentar mondial spune că un sfert din terenurile productive ale lumii au fost degradate, afectând securitatea alimentară.

Din cotidianul Jerusalem Post aflăm că și în Israel compania Vertical Field, cu sediul in localitatea Ra’anana, a semnat un acord cu cel mai mare lanț alimentar din Tara Sfântă, Rami Levy, pentru a furniza ferme verticale tuturor filialelor acestei rețele de supermarketuri, în următorii ani.

O fermă verticală va fi instalată lângă fiecare magazin, oferind clienților produse proaspete provenite din fermele proprii ale companiei.

“Lanțul Rami Levy înțelege responsabilitatea socială pe care o are față de clienți ca legată de securitatea alimentară și furnizarea de produse de cea mai înaltă calitate, menținând în același timp prețuri scăzute”, a declarat vicepreședintele marketingului de la Rami Levy Yafit Attias Levy.

„Clienții noștri au cumpărat produsele Vertical Field în timpul pilotului și s-au întors să cumpere mai multe.”

„Prin urmare, am decis să extindem parteneriatul cu Vertical Field la sucursale suplimentare ale supermarketului și să oferim produse proaspete, de înaltă calitate și fără pesticide, într-un mod care să crească termenul de valabilitate pentru clienții noștri”, a adăugat el.

Produsele sunt cultivate într-un mediu interior steril, fără utilizarea de substanțe chimice sau îngrășăminte.

Condițiile de cultivare sunt, de asemenea, controlate, producând produse de înaltă calitate așa incat clienții să revină și să cumpere.

Culturile – salată, busuioc, pătrunjel, varză, mentă etc. – sunt cultivate pe verticală într-un strat de sol bogat în nutrienți, pe pereții serei, folosind tehnologia inovativă a fermelor verticale.

Tehnologia minimizează consumul de apă și utilizarea solului sol, iar fermele sunt întreținute de fermierii locali.

Clienții au, de asemenea, opțiunea de a achiziționa mixul sol în care este cultivat produsul.

Asteptăm de la dumneavoastră, cititorii Agro TV, informații despre primele ferme verticale de mare succes din România.