Fermier: „Este nevoie de forta de munca pregatita pentru pomicultura”

35
Fermier: „Este nevoie de forta de munca pregatita pentru pomicultura”

Forta de munca este o problema acuta in sectorul agricol. „Suprafete intregi de livezi sunt in paragina pentru ca nu sunt oameni pregatiti pentru pomicultura”, susține un fermier argeșean. Rafturile magazinelor abunda de legume si fructe din import pe care am putea sa le producem si noi, insa nu este suficient sa ne lamentam, trebuie schimbat ceva, pana nu este prea tarziu. Cateva propuneri vin din partea unui inginer horticol cu vasta experienta si cu multe schimburi de experienta internationala, la activ.

Gheorghe Voica pomicultor argesean impatimit, cu autoritatea pe care i-o confera varsta dar si pregatirea profesionala, trage cateva semnale de alarma in speranta ca va auzi cineva cu putere de decizie in domeniu.

Suprafete intregi de livezi sunt in paragina, daca va uitati de la Pitesti pana la Leleasca inspre Olt, nu are cine sa le lucreze, nu avem forta de munca pregatita in pomicultura. Mai sunt doar  cativa oameni trecuti de 60 de ani si din pacate liceele pregatesc orice, dar nu agricultori, numarul specializarilor a scazut ingrijorator. Preocuparile pentru baza materiala unde acestia sa faca orele de practica, sunt zero, invatamantul dual pe agricultura nu este o prioritate. Nu avem viitor

Suntem la voia sortii si ne rugam de paparude sa aduca ploaia. Meteorologic vorbind, anotimpurile parca s-au schimbat, ninge primavara si nu mai avem iarna, trebuie sa irigam mereu, unde ne sunt sisteme de irigatii, cum arata canalele de colectare a  apei? Nici ingrasaminte romanesti nu mai gasesti, piata este plina de cele aduse din afara care sunt si foarte scumpe. De aici de jos trebuie inceput, nu sa facem doar previziuni din birou”, mai spune pomicultorul care spera ca generatia viitoare sa fie indrumata si spre agricultura.

Potrivit statisticile Comisiei Europene proportia lucratorilor permanenti cu norma întreaga din forta de munca agricola s-a situat intre o patrime și o cincime, procentajul acestora înregistrand o scadere de pana la 7 % în Romania. 

Autor: Elena Picu