Disperare mare pentru fermierii dintr-o comună buzoiană, din cauza secetei. După ce au întors toată cultura de rapiță, acum și grâul s-a uscat complet, pe câmpuri. Ca să mai salveze ceva, oamenii spun că vor intra la recoltat cu o lună mai devreme, însă nu au speranțe că vor aduna cine știe ce de pe câmp, scrie ȘansaNews.
Fermierii comuna Vâlcelele, județul Buzău, spun că, de patru ani, în zonă nu a mai plouat suficient, astfel că, de la an la an, deficitul de apă din sol s-a adâncit.
Așa se face că nici rapița și nici grâul, culturi semănate în toamnă, nu au mai rezistat în această primăvară.
„Rapița am întors-o pe toată. Doar eu am avut 300 de hectare. Nu este fir de rapiță în toată comuna. Acum, grâul s-a uscat din cauza secetei. Avem 2000 de hectare. I-a dat spicul și s-a uscat. Este al patrulea an de secetă. Nu a mai plouat de toamna trecută. Fântânile au secat. Pământul a devenit deșert. O parte din județul Buzău, până la Brăila, este jale. Plânge toată lumea. Toată lumea este disperată”, a spus Liviu Bărăgan, fermier din comuna Vâlcelele.
De disperare, fermierii nu se mai gândesc acum decât cum să adune cât mai repede de pe câmp ce a mai rămas nedistrus de secetă, deși recoltatul grâului se întâmpla în mod normal abia în iunie.
„Cred că băgăm la recoltat, în maxim două săptămâni. Dar nu cred că facem mai mult de 200-300 de kilograme la hectar. Noi trebuia să recoltăm după 10 iunie, dar noi vom intra în câmp în jur de 25 mai”, a mai spus agricultorul.
În lipsa irigațiilor, fermierii din zonă stau la mila Cerului. În comună nu există sursă de apă, iar pentru a-și face foraje este nevoie de autorizații care se obțin în câțiva ani, timp în care fermierii spun că ar intra în faliment.
Și pentru această parte a județului salvarea ar fi Canalul Siret Bărăgan, care potrivit directorului ANIF Buzău, Claudiu Carpen, ar mări considerabil suprafața irigabilă din Buzău.
„Nu avem nicio sursă de apă, singura soluție este Canalul Siret Bărăgan, măcar până la Râmnicu Sărat nu până la Ploiești cum este în proiect. Zona acesta până la Brăila este jale. Eu fac proiect, dar nu avem sursă de apă. Să fac foraj durează doi-trei ani, timp în care suntem falimentari. Deja au venit firmele să încheiem noi convenții. Toată lumea vrea să-și recupereze banii, dar fermierii cum își recuperează banii”, se întreabă cu amar Liviu Bărăgan.
Probleme cu apa sunt în tot județul Buzău. Pe unde s-a putut, fermierii și-au făcut foraje. Șeful ANIF Buzău spune că anul acesta a primit 10 adeverințe de la cei care au solicitat apă pentru irigat pentru prima dată, semn că oamenii au căutat soluții pentru a-și uda culturile.
Pe de altă parte, cei mai norocoși, care au avut surse de apă, au apelat la fondurile puse la bătaie prin AFIR. Astfel, nu mai puțin de 8 milioane de euro urmează să intre în județ, ca urmare a proiectelor depuse pentru modernizarea instalațiilor de irigații.
Este vorba despre asociații de udători, dar și de persoane fizice care au depus proiecte în cadrul măsurilor DR25 și DR26, privind modernizarea infrastructurii de irigații. Astfel de instalații se vor face la Săhăteni, Vernești, Breaza, Merei, Costești, iar suprafața irigabilă va crește cu câteva mii de hectare.