Fermieri sancționați de APIA pentru că au incendiat terenurile agricole

6
Aproape 150 de buzoieni au încasat mai puțini bani din subvenții pentru că nu au ținut cont de reguli și au dat foc resturilor vegetale, cu gândul de a curăța terenurile. În total, valoarea penalizărilor aplicate de (APIA) Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Buzău a fost de 143.000 de lei.
Directorul APIA Buzău, Claudia Stelea a declarat: “La prima constatare se apreciază că este datorită neglijenței și se reduc toate plățile directe, adică toate plățile la care fermierul ar avea dreptul prin fonduri europene, cu 5%. În acest an, suma sancțiunilor este de circa 143 000 lei. Aceste plăți s-au redus. Avem și contestații de la o serie de fermieri în urma comunicării rapoartelor. Este important ca fermierii să fie conștienți că au în continuare restricții în a face astfel de acțiuni pe terenuri. La următoarea constatare intervine deja repetiția și se duce la 15%, iar apoi, la două repetiții, se consideră intenție și se trece la respingerea de la plată”.
Potrivit datelor Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Buzău, în perioada ianuarie-septembrie au fost înregistrați 401 fermieri ale căror terenuri au fost afectate de arderea vegetației. Dintre aceștia, doar 127 au putut demonstra, cu documente, că nu ei sunt cei care au dat foc. În cazul celorlalte 274 de fermieri, angajații APIA verifică parcelă cu parcelă situația exactă.

Autor: Marilena Dinu, jurnalist corespondent Agro Tv