Fermieri țepuiți de furnizorii de inputuri! Au semănat un hibrid, a răsărit altul

8
Fermieri țepuiți de furnizorii de inputuri! Au semănat un hibrid, a răsărit altul

Probleme peste probleme pentru fermierii români! Dacă unii au reușit să scape de secetă, tot nu s-au putut bucura de recolte bogate. De vină par să fie furnizorii de inputuri, care le-au vândut sămânță de o calitate slabă, diferită față de ce scria pe ambalaj. Printr-o astfel de situație a trecut anul acesta fermierul Cornel Stroescu.

”Nu știu dacă a fost seceta atât de vinovată față de mine, cum au fost alte probleme. Este vorba de inputuri, de sămânță. A germinat foarte bine, a plecat bine, am avut plante frumoase, dar, din păcate, rod mai puțin. De aceea aș vrea să trag un semnal de alarmă legat de ce se întâmplă cu inputurile pe care le primesc fermierii români, pentru că nu sunt controlate, nu știm de unde vine cultura, nu știm care e calitatea îngrășămintelor, pesticidelor. În județul Mehedinți, cel puțin, noi nu avem un centru de testare a calității și așa suntem noi, fermierii, păcăliți, pentru că nu există o trasabilitate clară.

Am discutat cu mulți fermieri care au avut aceeași problemă. N-a fost prima dată nici la mine, dar până acum am crezut că a fost un accident. Anul acesta, floarea soarelui și porumbul au fost un dezastru. Să ai o plantă de 3 metri la porumb și să nu ai niciun știulete? Nu se poate așa ceva. (…) Eu, în ferma mea, investesc în inputuri 2500-3000 lei la hectar, o investiție medie. La suprafața pe care o cultiv eu, înseamnă în total peste 1 milion de euro. (…) Am chemat reprezentanții DAJ, au fost pe teren și au găsit porumb din alt hibrid decât cel pe care l-am semănat”, a precizat Cornel Stroescu în direct la ”Agricultura la Raport”.

Problema a fost confirmată și de Marian Popa, fermier din județul Teleorman, care a precizat că deși nu s-a confruntat cu așa ceva în ferma sa, cunoaște mai multe cazuri ale altor fermieri care au trecut prin situații similare.

”Sigur, se întâmplă și astfel de lucruri, tot timpul am auzit astfel de situații la anumiți fermieri. Din fericire, eu nu am pățit așa ceva. Aici ține de mai multe lucruri, de hibridul pe care l-ai ales, de distribuitor, pentru că el e primul care trebuie să aibă grijă ce sămânță cumpără. (…) Știți câtă sămânță falsă se vinde? Sunt firme care fac și treaba asta, aduc sămânță care nu este ce scrie pe sac. Eu cunosc și astfel de situații”, a adăugat și fermierul Marian Popa.