Veste rea pentru fermieri: Acces redus la finanțări pentru achiziții de tractoare și utilaje agricole prin noul PNS!

5

O veste nu tocmai plăcută pentru fermierii care intenționează să-și achiziționeze tractoare cu fonduri europene: noua versiune a Planului Național Strategic (PNS) 2023-2027 vine cu o reducere substanțială a bugetului destinat măsurii DR-13 pentru achizția de utilaje agricole pentru sectorul vegetal, avertizează consultanții pe proiecte finanțate cu fonduri de la Uniunea Europeană.

„La DR-13 «Achiziții de utilaje agricole pentru sectorul vegetal», o măsură pe care o așteptam chiar la sfârșitul acestui an, bugetul alocat intervenției va fi foarte mult diminuat. De la 100 de milioane (de euro) vom rămâne doar cu 80 de milioane (de euro), dacă se aprobă actuala versiune a PNS-ului, ceea ce nu este o veste bună pentru noi, pentru că de fiecare dată ne uităm la bugetul alocat – (dacă este mai mare) asta înseamnă mai mulți beneficiari. Bugetul reducându-se drastic… Da, într-adevăr, s-au prevăzut și niște revizuiri ale secțiunilor, sunt lucruri de tehnicalitate care viează investițiile eligibile, astfel încât să poată fi eligibile cheltuielile cu achiziția de tractoare, remorci, semiremorci tehnologice, inclusiv utilajele de cârnit pentru sectorul vitivinicol, dar (accesul la finanțare prin această intervenție) nu este încurajator datorită acestui buget care este foarte redus”, a explicat consultantul Andra Popescu, marți seară, în cadrul emisiunii „Agricultura la Raport” de la AgroTV.

Din păcate însă, deși bugetul pentru măsura DR-13 a fost diminuat, în noua versiune a PNS 2023-2027 nici nu mai există alte alocări, ca până acum, care să le permită fermierilor achiziții de tractoare și utilaje agricole cu fonduri nerambursabile.

„Explicația care a fost dată a fost faptul că fermierii au avut posibilitatea să acceseze acele fonduri care au fost lansate prin măsura 4.1.1 («Investiții în exploatații agricole» – «Achiziţii simple de utilaje agricole la nivelul fermei – vegetal» – n.r.). Sigur, s-au depus foarte multe proiecte și la acel moment, ca drept dovadă că nevoile de finanțare în agricultură sunt în continuare foarte mari. Nu este o veste bună că fondurile au fost mult diminuate pe această alocare. O altă alocare suplimentară care să preia această pierdere nu pare să existe, pentru că această finanțare alternative prin Administrația Fondului pentru Mediu, «Rabla pentru tractoare», nu vizează același tip de beneficiari. «Rabla pentru tractoare» vizează investițiile foarte mici, de până la 55.000 de euro, pentru achiziția unor tractoare de capacitate mica și a unor echipamente auxiliare, dar destinată persoanelor fizice, prin urmare nu ar putea să reprezinte o alternativă, chiar dacă bugetul este destul de important: 500 de milioane de lei, aproximativ 100 de milioane de euro”, precizat și consultantul pe fonduri europene Marian Dumitrache, aflat marți seară în studioul AgroTV.