Fermierii care implementează metode inovatoare de utilizare a terenurilor și a solului pot câștiga 5.000 de euro

479

Toti fermierii, proprietari de terenuri sau grupurile de fermieri care doresc sa participe la competitia Premiul de Management al Terenurilor si al Solului pentru 2015/2016 pus in joc de Organizatia Europeana a Proprietariilor de Terenuri (ELO) se pot inscrie trimitand pana la 31 decembrie un formular de participare.

ELO premiaza practicile si tehnologiile de utilizare a terenurilor si a solului care combat amenintarile solului cum ar fi degradarea, eroziunea, reducerea continutului de materie organica, contaminarea difuza si compactarea, precum si reducerea biodiversitatii solului, salinizarea, inundatiile si alunecarile de teren.

Gestionarea terenurilor si durabilitatea solului este esentiala pentru a imbunatati sistemele agricole si mentinerea unui mediu sanatos care sa asigure dezvoltarea rurala europeana. Intr-adevar, solurile, prin structura lor si marea varietate de specii gazda care il folosesc, indeplinesc numeroase functii, inclusiv productia de alimente, stocarea nutrientilor si a apei, filtrarea, precum si conservarea materiei organice. De asemenea, acestea joaca un rol central in protectia apei si in schimbul de gaze naturale cu atmosfera. In plus, solurile sunt habitate biologice, adevarate piscine genetice, elemente de peisaje si de patrimoniu cultural, precum si furnizori de materii prime. Ele sunt, prin urmare, esentiale atat pentru agricultura si pentru toate fiintele umane, precum si pentru natura insasi, fiind fundamentul sanatatii noastre si o adevarata bogatie. Solurile sunt, ca atare, parte dintre cele mai mari comori ale Europei. Este astfel important sa se promoveze si sa se recompenseze practicile care contribuie la protecția acestora. (Sursa: paginadeagricultura.ro)