Fermierii cer despăgubiri în urma atacurilor de lup, urs și mistreț

12
Fermierii cer despăgubiri în urma atacurilor de lup, urs și mistreț

Pentru că mistreții, respectiv lupii și urșii le-au distrus fie culturile agricole înființate, fie au ucis animalele crescătorilor din județul Bistrița-Năsăud, 95 de fermieri au solicitat despăgubiri statului.

Concret, scriu cei de la Timpul Online, citând informații ale Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Bistrița Năsăud, anul trecut au fost întocmite 95 procese de evaluare a pagubelor produse de speciile de faună de interes cinegetic (lupi, urși, mistreți) la culturile agricole și animalele domestice.

Reprezentanți ai Direcției pentru Agricultură au făcut parte din comisii mixte alături de Garda Forestieră și Agenția pentru Protecția Mediului. Despăgubirile se acordă în baza Legilor nr. 1679/2008 și nr. 407/2006.

În urmă cu doi ani aveau să fie constituite 109 de comisii în vederea constatării și evaluării pagubelor produse de exemplare din speciile de faună de interes cinegetic, culturilor agricole, silvice și animalelor domestice, potrivit HG nr.1679/2008 privind modalitatea de acordare a despăgubirilor prevăzute de Legea Vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, precum şi obligaţiile ce revin gestionarilor fondurilor cinegetice şi proprietarilor de culturi agricole, silvice şi de animale domestice pentru prevenirea pagubelor.

Statisticile sursei citate spun că Bistriţa-Năsăud dispune de o suprafaţă agricolă de 297.738 ha, ceea ce reprezintă 55,5% din suprafaţa totală a judeţului de 535.849 ha.

Suprafaţa agricolă aparţine în cea mai mare parte sectorului privat. Terenul arabil se întinde pe o suprafaţă de 91.473 ha cu o pondere mai însemnată în comunele din zona colinară a Câmpiei Transilvaniei (partea sudică a judeţului), păşunile şi fâneţele naturale se întind pe o suprafaţă de 198.754 ha, suprafaţa de livezi este de 7.065 ha, iar suprafaţa ocupată cu viţă de vie este de 446 ha. Total terenuri neagricole 238.111 ha.

Într-o intervenție la Agro TV, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, recunoștea că și el a fost victima atacurilor de mistreț.

„Trei sau patru ani la rând am lăsat 30 de arii de porumb neprotejat, fără gard electric, iar restul l-am protejat cum am putut. Cele 30 de arii au fost mâncate an de an, iar în rest am avut pagube foarte puține”, a explicat ministrul Mediului, în direct, la emisiunea „Agricultura la Raport”, cu Ovidiu Ghinea.

Sursă foto: Pixabay (caracter ilustrativ)