Fermierii din toată țara ies la proteste! (VIDEO)

11

Fermierilor români le-a ajuns cuțitul la os și încep să iasă la proteste în toată țara. Ei spun că s-au săturat să primească doar „promisiuni multe și fapte puține” atât din partea guvernanților, cât și din partea Comisiei Europene.

Deja fermierii din cadrul Uniunii de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Taurin-BOVICOOP (U.N.C.S.T.-BOVICOOP) au organizat, 29 Martie 2023, un manifest public față criza actuală a pieței laptelui.

Acțiunea de protest a avut loc la o fermă din comuna Surduc, județul Sălaj, aparținând unuia dintre membrii cooperatori. Aici, protestatarii au vărsat o cisternă de lapte, pentru a atrage atenția autorităților asupra blocajului din piața laptelui generat, în opinia lor, de: „lipsa de soluție din partea reprezentanților MADR, deși sunt peste 2 ani de atenționări asupra pericolului de abandon a activității în sectorul de producție a laptelui; nerespectarea legislației în vigoare cu privire la transparentizarea activității în filiera laptelui (vezi Legea 307/2022 – Observatorul laptelui) și practicile concurenței neloiale (transpunerea Regulamentului EU); abuzurile constante ale reprezentanților departamentelor de achiziții lapte in relațiile cu fermierii, producători de lapte”.

Protestul crescătorilor de animale din cadrul U.N.C.S.T.-BOVICOOP este însă doar începutul. La rândul său, Forumul Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR) anunță pentru data de 7 aprilie 2023 un protest masiv al fermierilor, la nivelul întregii țări.

„Forumul APPR a preluat nemulțumirile și dificultățile pe care fermierii din România le-au traversat. Am transmis aceste mesaje, în mod constant către autoritățile naționale și cele europene. Am conlucrat cu celelalte organizații profesionale pentru ca vocea membrilor noștri să fie și mai puternică. Forumul APPR este adeptul abordării diplomatice, al consultărilor și al negocierii, considerând protestul ca fiind ultima opțiune. Prin urmare, apelăm la ultima opțiune rămasă pentru a ne salva fermele de la falimentul iminent: în data de 7 aprilie 2023 fermierii români din toată țara vor ieși în stradă pentru a-și striga, la propriu, nemultumirea colectivă”, se arată într-un comunicat al organizației de fermieri.

Forumul APPR solicită guvernanților soluții clare și asumate pentru ca piața românească de cereale și activitatea agricolă să redevină competitivă pentru producătorii autohtoni, grav afectați de „concurența neloială cruntă” generată de fluxurile de cereale și produse agricole din Ucraina.

Se anunță așadar o primăvară fierbinte în agricultura românească, iar autoritățile trebuie să vină cu răspunsuri și măsuri concrete în fața fermierilor.

Comunicatul Uniunii de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Taurin-BOVICOOP transmis cu prilejul protestului organizat miercuri, 29 martie 2023, în județul Sălaj poate fi citi aici: Comunicat_manifest