Protestele fermierilor europeni se intensifică. Mai multe puncte de trecere a frontierei dintre Belgia şi Ţările de Jos au fost blocate joi noaptea de fermierii din cele două țări, au transmis vineri centrele de trafic belgiene şi olandeze. Fermierii au ales această formă de protest pentru a-și exprima nemulțumirile legate de taxe, costuri în creştere, importuri ieftine şi birocraţie, informează Reuters.
Potrivit presei locale, protestele au început joi noaptea târziu în partea belgiană, iar unii fermieri olandezi s-au alăturat mai târziu. Unul dintre punctele de trecere a fontierei blocate este cel în direcţia Anvers (Antwerpen, numele autohton flamand – n.r.), al doilea oraş ca mărime al Belgiei şi gazda celui de-al doilea cel mai mare port al Europei. În aceste condiții, autorităţile olandeze au recomandat evitarea călătoriei în Belgia, vineri, dacă este posibil.
De asemenea, în vestul Belgiei, fermierii au blocat intrarea sau ieşirea camioanelor din portul Zeebrugge, parte a portului Antwerp-Bruges, de câteva zile, radiodifuzorul flamand VRT raportând că aproape 2.000 de camioane sunt blocate. Poliţia locală a spus că pune la dispoziţie şoferilor servicii de catering şi servicii sanitare, mai transmite reuters.
Un purtător de cuvânt al portului Zeebrugge a declarat miercuri că docurile se umpleau şi vor atinge capacitatea dacă protestele vor continua pe parcursul săptămânii.
Fermierii și-au exprimat nemulţumirile în mai multe țări europene, fiind semnalate astfel de tulburări și în Franța, Germania, Polonia, Grecia, Portugalia şi România. De asemenea, proteste ale fermierilor au avut loc în ultimele zile și în Italia și Spania, chiar dacă de mai mică amploare.
Protestele fermierilor au scos la iveală tensiuni legate de impactul asupra agriculturii al eforturilor UE de a combate schimbările climatice, precum şi de a deschide uşa importurilor ieftine ucrainene pentru a ajuta efortul de război al Kievului.
După participarea la summitul de la Bruxelles în cadrul căruia s-a decis acordarea unui nou sprijin financiar de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, premierul ungar Viktor Orban, care a stat de vorbă cu fermieri care protestau în capitala belgiană, a afirmat vineri, într-un interviu radio pe care obișnuiște să-l acorde săptămânal, că la summit s-a discutat intens şi despre această problemă şi mai mulţi lideri au cerut Comisiei Europene să nu permită importuri agricole ucrainene, relatează AGERPRES.
Potrivit premierului ungar, este incorect faţă de agricultorii europeni că „Bruxellesul a introdus reglementări care cresc tot mai mult costul producţiei, permiţând totodată importul de produse din ţări unde nu se aplică aceste reguli”.
De asemenea, Viktor Orban a menţionat că s-a întâlnit cu fermieri care demonstrau la Bruxelles şi că aceştia le-au cerut polonezilor, slovacilor şi ungurilor să blocheze transporturile ucrainene la graniţa Europei.