Fenomenele meteo extreme apărute tot mai des în ultimii ani i-au adus de nenumărate ori în situații critice, dacă nu chiar dramatice, pe fermierii români.
Chiar zilele acestea, vijeliile puternice cu rafale de 70-90 km/h, însoțite de grindină și averse cu acumulări de peste 25 l/mp, au făcut ravagii printre culturile agricole de pe zone întinse din județele Constanța și Tulcea, având ca punct central localiatea constănțeană Saraiu, aflată la aproximativ 20 de kilometri de Hârșova.
Dezastrul cu care se confruntă fermierii de aici a fost surprins în mai multe imagini și filmări postate pe rețelele sociale: „După aproximativ 24 de ore după ce a căzut grindina, încă mai găsim bucăți de gheață”. Pentru mulți dintre fermieri, pagubele sunt totale: „Ia uite ce-i aicea frate! N-a mai rămas nimic! Nimic n-a mai rămas!”, își strigă bieții oameni disperarea.
Ce poți să faci în asemenea situații, căci, vorba aceea, de când e lumea, agricultura a fost o activitate aflată la cheremul naturii?
„Există soluții de a te proteja, dar doar cu o poliță de asigurare. Astfel de fenomene meteo extreme precum cele petrecute la Saraiu sunt total atipice pentru luna aprilie, iar asta ar trebui să îi facă pe fermieri să se gândească serios să apeleze la astfel de forme de protecție”, spune Caesar Huțanu, specialist în piața de asigurări agricole, director de Dezvoltare Parteneriate la Broker de Asigurare Clubul Fermierilor Români.
Potrivit acestuia, asigurarea culturilor agricole nu doar că poate preveni dezechilibrele de ordin financiar acoperind riscurile climatice, dar îi conferă fermierului și un confort de ordin moral, pentru că acesta știe că din despăgubirile primite va putea să-și repornească fără griji anul agricol, de la 1 august.
Din păcate însă, din cele circa 9 milioane de hectare de teren arabil din România, doar puțin peste 2 milioane de hectare sunt și asigurate pentru astfel de riscuri.
Ce-i drept, după câte un dezastru ca cel petrecut zilele trecute la Saraiu, județul Constanța, pe la firmele de asigurări încep să zbârnâie telefoanele de pe la fermierii din zonele afectate, care, odată pățiți, încep să înțeleagă mai bine importanța încheierii unor polițe de asigurare pentru culturile lor.
Dar de ce ar trebui să aștepți să treci mai întâi printr-o asemenea traumă? Mai ales că o poliță de asigurare a culturilor agricole care să acopere daunele provocate de fenomenele meteo extreme nici nu înseamnă vreun efort financiar deosebit, raportat la costurile totale suportate de un fermier pentru un hectar de cultură mare.
„Un deviz de cheltuieli la hectar, pentru aproape orice tip de cultură mare, se ridică, în medie, undeva la 4-5.000 de lei. Costurile pentru o poliță pe care fermierii o pot încheia cu orice firmă de asigurare, care să acopere aceste cheltuieli plus un beneficiu estimat de până la 2.000 de lei, se duc pe la 120 de lei/ha. Iar prin submăsura 17.1 („Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor” prin care fermierii beneficiază de sprijin nerambursabil în procent din valoarea primei de asigurare eligibile – n.r.), gestionată de AFIR, aceștia pot recupera jumătate din acestă sumă, deci costurile reale ajung cam la 60 de lei/ha”, explică Caesar Huțanu.
Așadar, costurile pentru asigurarea culturilor tale agricole înseamnă doar vreo 1,2% din totalul cheltuielilor la hectar. Dacă ai noroc și scapi neatins de fenomenele meteo extreme, îți asumi că beneficiul tău per hectar va fi diminuat cu cei 60 de lei dați „degeaba” pe polița de asiguare. Dar dacă te lovește ghinionul? Atunci vei sta liniștit nu doar că ai evitat dezastrul, recuperându-ți cheltuielile, dar despăgubirile acoperă și o parte din beneficiul scontat, astfel că-ți vei putea reporni anul agricol în bune condiții.
Cu alte cuvinte, când vine vorba de fenomenele meteo extreme, cu 60 de lei pe hectar poți face diferența între TOTUL sau NIMIC!