Fermierii își finanțează tranziția către agricultura regenerativă cu sprijinul Agreena

6

În plin sezon de semănat, am vrut să aflăm mai multe despre posibilitatea de a face tranziția către agricultura regenerativă și care ar fi practicile ce pot aduce recompense bănești fermierilor ce practică deja tehnici agronomice benefice pentru mediu și climă. Ne-a răspuns Mihaela Vasile, Market Lead Agreena România. 

Cum sunt recompensați fermierii? Cine decide cât câștigă ei? 

AgreenaCarbon este un program lider în agricultura regenerativă, nu doar pentru bunele practici agronomice pe care le încurajează ci și pentru modul în care sunt monitorizate terenurile și criteriile de recompensare. Mai mult, suntem deja recunoscuți pentru echitate în emiterea creditelor de carbon, întrucât tot procesul se bazează pe audit extern ce conferă nu doar credibilitate rezultatelor înregistrate, ci și nepărtinire. Astfel că, după muncă și răsplată, fermierii primesc între 1-3 credite de carbon per hectar, în funcție de câte si ce practici au fost implementate în teren, dacă avem doar no-till sau lucrări minime ale solului sau am aplicat și îngrășăminte organice, poate am și gestionat eficient resturile vegetale și, de ce nu, am semănat culturi de acoperire după recoltarea culturii principale din sezon. Creditele pot fi apoi valorificate pe piața liberă de carbon individual, de către fermier, sau prin intermediul companiei noastre.

Ce lucrări preliminare trebuie să efectueze pentru a se înscrie în program?

În general, dintre toate practicile deja enumerate, cea mai populară nu doar în România, este cea de semănat direct sau, cum spunem în engleză, no-till. De cele mai multe ori, fermierii care se înscriu în programul nostru au deja implementată această practică la nivelul solului, conștientizând, în special după câteva experiențe nefavorabile cu seceta, importanța gestionării eficiente a apei, chiar dacă este o resursă regenerabilă. Tehnica no-till presupune nu doar aratul minimal la maxim 5 cm adâncime în sol, ci și păstrarea anumitor resturi vegetale atât de necesare pentru protejarea biodiversității și implicit pentru stabilirea unui aport adecvat de nutrienți pentru viitoarea cultură. Perturbarea minimală a solului aduce cu sine și păstrarea apei în pământ, astfel că se elimină grija fermierilor cum că, în zilele mai puțin ploioase, cultura nu va avea din ce să supraviețuiască. 

Care sunt pașii de urmat odată înscriși?

Fermierii care ne-au acordat deja încrederea lor măresc suprafețele înscrise în program, ceea ce înseamnă că extind practicile agronomice specifice agriculturii regenerative pe tot mai multe dintre terenurile lor. Acesta este un pas important pe care îl pot face toți cei înscriși în AgreenaCarbon. Mai mult, ei pot diversifica practicile, optând pentru realizarea a cât mai multe dintre cele patru deja descrise.

Cum pot fi valorificate creditele de carbon?

Creditele pot fi transformate în resurse financiare pentru a investi mai departe în echipament ce poate simplifica eforturile depuse în scopul tranziției către agricultura regenerativă. Acest obiectiv ar fi ideal de păstrat.