„Fermierii își joacă existența în industrie”

0

Fermierii românii acordă o atenție mai mare investițiilor în sisteme de irigaţii, mai ales după anul agricol 2020, când seceta pedologică a înjumătățit producţia agricolă, însă cererea este încă sezonieră, motiv pentru care aceștia își joacă existența în industrie.

„Lecţia pe care am învăţat-o cu toţii din seceta de anul trecut este că mulţi fermieri, prin lipsa de irigaţii, îşi joacă existenţa în industrie. (…) Fermierii, începând cu cei de la 100-200 de hectare şi terminând cu cei foarte mari, nu mai sunt speriaţi de investiţii, căci investesc sute de mii de euro în tractoare sau în combine. Iar la sistemele de irigaţii impactul în productivitate îl vezi imediat. La porumb discutăm de o dublare a producţiei şi la păioase discutăm de un spor de productivitate de 20-30%. (…) Toţi care activăm în această piaţă cunoaştem ferme de la 100 de hectare până la 2.000 de hectare ieşite la vânzare. Nu e vorba doar de secetă, ci şi de management“, a declarat Adrian Petcu, general manager al Serv Class Irigaţii, în cadrul emisiunii ZF Agropower.

El a mai spus că producătorii agricoli români au nevoie de un context juridic echilibrat, astfel încât contractul de arendă să fie unul echitabil între arendași și proprietarii de teren, atunci când vine vorba despre investițiile pe termen lung.

„În momentul în care fermierii gândesc o investiţie majoră, văd o barieră în faptul că trebuie să renegocieze poate 100 de contracte“, a continuat antreprenorul. „În ceea ce priveşte investiţiile în sisteme de irigaţii, pe fermieri îi sperie cadrul legal, pentru că fermierii nu deţin 100% terenurile pe care le lucrează, ei deţin 10-30% din terenuri, celelalte sunt luate în arendă şi astfel, fermierii percep această investiţie ca fiind pe proprietatea lor. Ei trebuie să fie siguri că legal nu se întâmplă nimic şi au nevoie de un consultant pe zona de legal să facă un astfel de contract pentru început. În momentul în care gândesc o investiţie majoră, ei văd o barieră în faptul că trebuie să renegocieze poate 100 de contracte.”

Pe lângă investiţiile în propriile sisteme de irigaţii, a mai precizat Petcu, producătorii agricoli au la dispoziţie infrastructura clasică pentru udat sau tehnica prin foraj, însă pentru cea din urmă este un cadru legislativ neclar şi induce o teamă în rândul fermierilor.

Oricare ar fi însă soluția de irigații la care apelează fermierii, finanțarea rămâne o provocare importantă.

„Băncile şi companiile de leasing sunt încă un pic prudente, discutăm cu ei să le demonstrăm că investiţiile în irigaţii sunt cea mai sigură investiţie, pentru că în 2020, când au avut expunere pe diverse culturi, fermierii au cerut amânarea ratelor, şi dacă ar fi avut sisteme de irigaţii, ar fi fost mai mic numărul lor şi ar fi redus riscul de portofoliu al băncilor“, a conchis Adrian Petcu.