Fermierii, mai puține cereri pentru subvenții APIA în 2024? Explicațiile oficialilor

16

Mulți fermieri trăiesc cu temerea că nu vor putea beneficia de subvenții APIA în 2024, ținând cont că perioada de depunere a cererilor de plată este mai scurtă cu o lună, comparativ cu ceilalți ani, ceea ce înseamnă că vor avea mult mai puțin timp la dispoziție pentru înregistrarea documentelor necesare la centrele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură de care aparțin.

Primirea cererilor pentru diversele tipuri de subvenții APIA în 2024 ar fi trebuit să debuteze în 4 martie, dar aceasta a fost amânată pentru data de 4 aprilie. Mai mult, anul acesta, după 7 iunie, data închiderii campaniei, nu se vor mai putea depune cereri de plată, nici măcar cu penalizări de întârziere.

În acest context, volumul zilnic de muncă al lucrătorilor APIA va crește considerabil, motiv pentru care centrele locale ale Agenției au lansat deja un apel către fermieri să-și respecte planificarea și să nu aștepte până în ultimul moment, pentru ca dosarele să poată fi preluate în timp.

„Funcționarii APIA au luat deja legătura și au fost în aproape toate UAT-urile din județ, contăm mult și pe sprijinul primăriilor și pe cel al primarilor. Sper să nu fie o problemă faptul că această campanie se va suprapune cu campania electorală. Vă dau ca exemplu centrul local Aleșd, unde anul trecut au fost depuse 6.052 de cereri. În acest centru local avem 10 funcționari, asta înseamnă că au fost 605 beneficiari/persoană în acea campanie. Dacă împărțim cele 43 de zile lucrătoare pe care le-am calculat noi până în data de 7 iunie, ar reveni 14 beneficiari pe zi/funcționar. Este foarte important ca beneficiarii să-și respecte programarea, pentru că dacă zilnic, cel puțin un beneficiar își amână programarea, riscăm să ajungem la începutul lunii iunie cu foarte multe dosare nepreluate și riscăm să blocăm inclusiv sistemul“, a declarat pentru bihon.ro directorul APIA Bihor, Ioan Sorin Roman.

Potrivit acestuia, față de anul trecut, la nivelul județului Bihor este posibil să se înregistreze mai puține cereri pentru subvenții APIA în 2024, însă acest lucru nu va avea legătură cu scurtarea campaniei de depunere.

„Ne așteptăm să avem mai puține cereri și nu pentru că nu vor reuși să le depună, ci pentru că pe programul «Tânărul fermier» am avut câteva sute de preluări de exploatații. În acest program, una dintre condițiile care se puncta era preluarea unei exploatații de la o persoană în vârstă. Sunt foarte multe persoane care au dat mai departe nepoților. Cred că avem în jur de 6-700 de preluări de exploatații, acestea se vor resimți automat. De asemenea, mai sunt persoane care au decedat între timp, și-au arendat, comasat sau vândut terenurile. Nu putem estima, dar sigur vor fi mai puține“, a explicat șeful APIA Bihor, Ioan Sorin Roman.