Fermierii români au ajuns la capătul puterilor, iar lista cu probleme pare că nu se mai termină. Pe lângă factorii de natură economică și politicile venite ”de la centru”, crescătorii de animale reclamă acum și problemele create de primarii din mediul rural.
Potrivit crescătorilor, foarte mulți dintre primarii comunelor refuză să atribuie după merit pășunile administrate de primărie, folosindu-se de acestea în scop electoral. Conform spuselor lor, problema nu este una nouă, fenomenul fiind unul răspândit la nivelul întregii țări, de ani de zile.
”Acum, în primăvară, oamenii trebuie să-și asigure pășunatul pentru vară. Cele mai mari probleme le avem cu primarii din România, pe care nu-i interesează crescătorii de animale din localitatea lor. Avem acum, în sfârșit, legea care le dă voie foarte ușor să închirieze pășunile, e vorba de legea 268/2022, care dă voie primarilor să dea prin atribuire directă pășunile crescătorilor de animale din localitate. Ei bine, primarii folosesc pășunile ca pe un instrument electoral. Pur și simplu manipulează crescătorii de animale”, a precizat Constanța Ștefan, președinta Asociației Țara Loviștei, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.
Potrivit fermierei, acest fenomen afectează atât situația crescătorilor de animale, cât și veniturile comunei în sine, însă primarilor nu le pasă de aceste lucruri, atâta vreme cât își pot obține obiectivele electorale.
”În loc să luăm bani europeni, în loc să aducem venituri în comună din veniturile care s-ar lua pe pășuni, în loc să îngrijim aceste pășuni, ei preferă să nu le închirieze deloc și să spună ”du-te și pășunează, că nu e nicio problemă.” Nu așa se face. Crescătorii de animale trebuie să aibă venituri și de pe aceste pășuni, ca să poată, în condițiile grele din România, să-și ducă turmele mai departe și să-și întrețină familiile. Pe mai mult de jumătate din primari nu-i interesează. Toți vor să facă panouri fotovoltaice, să are pășunile, numai la crescători nu se gândesc.
În apropiere de Făgăraș, într-o comună, sunt disperați fermierii pentru că au făcut contrat cu primarul pe 300 de euro/hectar. Păi nici nu se ia atât de la APIA, de unde să plătească? Este bătaie de joc și pur și simplu lipsă de respect față de colegii lor.
Este păcat. Pășunile nu se mai îngrijesc din cauza asta. Ar trebui să se facă un studiu despre cum sunt păstorite de primari pășunile din proprietatea privată a comunelor. Să se vadă dacă sunt curățate sau nu, că e dezastru. Să se vadă câți bani ar putea lua primăriile din chiriile acestor pășuni și câte fonduri europene s-ar putea atrage. Știu o comună care are 600 de hectare, ar lua cel puțin 3 miliarde de lei vechi anual, numai din închirierea pășunilor. Câte nu s-ar putea face pentru localitatea respectivă? Preferă să nu ia banii și să manipuleze aceste pășuni în scop electoral”, a mai spus Constanța Ștefan pentru AGRO TV.