Cutremur în UE! Fermierii olandezi își pot decide singuri politicile agricole!

2

Fermierii olandezi au reușit să zguduie serios peisajul politic din Țările de Jos, după ce, miercuri, Partidul BBB sau BoerBurgerBeweging (Mișcarea Fermier-Cetățean) a devenit marele marele câștigător la alegerile provinciale care determină componența Senatului, informează agenția Reuters.

Partidul fermierilor olandezi a condus în ultimii ani un val de proteste împotriva politicilor guvernamentale de mediu, iar acum pare să fi câștigat mai multe locuri în Senat decât partidul conservator VVD al prim-ministrului Mark Rutte.

Astfel, un prim exit poll estimat că BBB a câștigat 15 din cele 75 de locuri în Senat, care are puterea de a bloca legislația convenită în Camera Inferioară a parlamentului, VVD scăzând de la 12 la 10 locuri.

Creșterea fulgerătoare a partidului fermierilor olandezi reprezintă o lovitură majoră pentru coaliția de guvernare a lui Rutte, punând la îndoială scopul său de a reduce drastic poluarea cu azot în ferme.

De altfel, opoziția fermierilor la măsurile privind poluarea cu azot reprezintă însăși fundația pe care a fost fondată mișcarea BBB, în 2019.

„Nimeni nu ne mai poate ignora. Alegătorii au vorbit foarte clar împotriva politicilor acestui guvern”, a declarat liderul BBB, Caroline van der Plas, pentru postul Radio 1.

Guvernul olandez își propune să reducă la jumătate emisiile de azot până în 2030, motovând că numărul relativ mare de animale și utilizarea intensă a îngrășămintelor au dus la niveluri de oxizi de azot în sol și apă care încalcă reglementările Uniunii Europene.

Inițial, problema azotului a paralizat construcțiile în Țările de Jos, deoarece grupurile ecologiste au câștigat o serie de cauze în justiție, ordonând guvernului să limiteze emisiile și să păstreze natura, înainte de a putea fi acordate noi autorizații de construcție.

Reprezentanții BBB spun că problema a fost exagerată și că soluțiile propuse sunt pe nedrept îndreptate către fermieri, ducând la închiderea multor ferme și la penuria de alimente.

Guvernul lui Rutte nu a mai avut o majoritate în Senat de la alegerile provinciale anterioare din 2019, fiind nevoit să negocieze acorduri cu oponenții, în cea mai mare parte de stânga.

Cele două formațiuni politice care s-au arătat a fi cele mai cooperante, Partidul Muncii și Stânga Verde, pare că vor își păstra, însă, locurile în Senat, menținând grupul lor combinat la egalitate cu partidul fermierilor BBB, ceea ce este posibil să fie suficient pentru a menține sprijinul pentru politicile lui Rutte.

Cu toate acestea, este evident că partidul fermierilor olandezi devine, pe zi ce trece, tot mai puternic. În 2021, BBB a câștigat un singur loc în Camera Inferioară, dar popularitatea sa a crescut din cauza neîncrederii tot mai mari în guvern și a furiei față de probleme precum imigrația.

Guvernul lui Rutte, aflat la al patrulea mandat consecutiv din 2010, a scăzut la un nivel de aprobare de 20%, cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani.