Fermierii renunță la usturoi după oprirea sprijinului de 3.000 euro/hectar

Programul usturoiul, prin care fermierii primeau un ajutor de minimis de 3.000 de euro/hectar, a fost suspendat în 2025, iar consecințele nu au întârziat să apară în rândul producătorilor. Unii legumicultori spun că renunță la această cultură dificilă, în lipsa unui sprijin financiar care să acopere costurile mari de producție și riscurile ridicate.

Potrivit lui Mircea Bujor, legumicultor din județul Teleorman, usturoiul este o cultură dificilă, însă mulți fermieri au ales să o cultive în ultimii ani tocmai datorită sprijinului de 3.000 de euro/hectar. În lipsa acestuia, este de așteptat ca suprafețele să se diminueze drastic, începând din 2026.

”La usturoi nu s-a mai dat ajutorul anul acesta. Eu n-am avut mult, 1,5 hectare, dar nu s-a mai acordat sprijinul la usturoi. Nu vă ascund că e o cultură foarte grea usturoiul. Cât o vezi de frumoasă când ajunge la maturitate, o recoltezi, o lași un pic la uscat și vezi că a rămas puțin. Tocmai de aceea nici nu se cultiva în România. Când s-a dat subvenția de 3.000 de euro, toată lumea a cultivat, pentru că era sigur că îi rămân 3.000 de euro. Dar eu zic că dacă nu se mai dă nici anul viitor, uităm de usturoi”, a precizat Mircea Bujor, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Programul a fost introdus pentru prima dată în 2019, ca măsură de sprijin pentru reducerea importurilor și încurajarea producției interne. Cu un ajutor de 3.000 euro/hectar, fermierii români au reușit să crească rapid suprafețele cultivate.

În 2025 însă, deși programul a fost anunțat Ministerul Agriculturii nu a mai acordat sprijinul, invocând instabilitatea la nivel guvernamental care nu a permis emiterea la timp a actelor normative necesare. Decizia a fost primită cu nemulțumire de fermieri, care spun că fără sprijinul financiar, cultura devine nerentabilă.

Șeful MADR, Florin Barbu, a promis că ajutorul de 3.000 de euro/hectar pentru cultivatorii de usturoi va fi reintrodus în 2026.