Fermierii, speriați de prețurile tractoarelor și utilajelor agricole

4

Piața utilajelor agricole a explodat în ultimii trei ani de zile, nu neapărat în privința vânzărilor, ci în privința prețurilor. Fermierii au ajuns să plătească astăzi prețuri de două-trei ori mai mari față de acum câțiva ani, pe aceleași utilaje sau piese.

Această presiune se adaugă celorlalte probleme pe care le întâmpină agricultorii, mai ales că o fermă nu poate funcționa fără mașinile și utilajele agricole necesare.

”Sunt efectiv speriat de prețurile la utilajele agricole, la piese, la uleiuri… sunt uriașe. E o presiune colosală asupra fermierilor. Pe lângă asta, mai vine și presiunea aceasta a scăderii prețurilor la raft, să fie mâncarea mai ieftină, pentru că până la urmă știm cu toții că vor plăti cele două extremități: consumatorul și producătorul”, a precizat Daniel Radu, fermier din județul Ilfov.

În acest context, fermierii caută ofertele cât mai avantajoase, pentru a se putea încadra în bugetele setate. Spre surprinderea lor, găsesc prețuri mai bune în alte țări europene, așa că preferă să-și cumpere de acolo ce au nevoie.

”Îmi asum ceea ce spun. Dacă am avut un motor defect la un tractor de 360 CP, l-am cumpărat din Germania cu 7.000 euro mai ieftin decât oferta din România. Bineînțeles că am fost în Germania. Nu mai vorbim de piese, că unele au preț dublu. Într-adevăr, intervine transportul, dar nu cred că transportul unui motor de tractor din Germania e la prețul acesta. Nu mai vorbim de utilaje.

Dealerii știu că nu ai încotro. În agricultură, dacă nu îți funcționează utilajul acum, în campania de recoltare, nu ai ce face. Trebuie să cumperi piesa respectivă și de unde o cumperi? O cumperi de unde e cel mai aproape, ca să faci utilajul să funcționeze”, a precizat Cornel Stroescu, fermier din județul Mehedinți.

Specialiștii în piața utilajelor spun că de vină pentru aceste scumpiri ar fi disponibilitatea și, mai ales, cererea asupra materiei prime. Oțelul este materialul de bază folosit la utilajele agricole, însă este o materie primă de bază și în industria armamentului. Astfel, odată cu războiul din Ucraina, cererea a crescut semnificativ, iar odată cu ea a crescut și prețul.