Fermierii sunt ajutați, în plină criză sanitară, de Camera Agricolă Națională

3
Fermierii sunt ajutați, în plină criză sanitară, de Camera Agricolă Națională

Creșterea scăpată de sub control a numărului de persoane infectate cu noul coronavirus din mai multe state europene marchează instalarea celui de-al doilea val al pandemiei SarsCov2. În consecință guvernele naționale au luat sau urmează să ia decizii pentru a depăși această nouă criză sanitară.

Deciziile înseamnă impunerea unui nou set de restricții privind circulația liberă a persoanelor în spațiul public. Autoritățile românești au impus, deasemnea, restricții ce au intrat în vigoare de luni, 9 noiembrie, pentru cel puțin 30 de zile.

Una dintre măsurile adoptate face referire la  activitatea piețelor agroalimentare, conform unor declarații făcute atât de președintele Klaus Iohannis, cât și de premierul Ludovic Orban. Măsurile restrictive privind funcționarea piețelor agroalimentare, dar și declarațiile celor doi înalți oficiali români au declanșat reacții publice vehemente, urmate de proteste și o mulțime de producători nemulțumiți.

În Franța, țară aflată în lock-down încă de la 1 noiembrie, piețele agroalimentare au rămas deschise, atât cele închise, cât și în cele deschise (în aer liber). Într-o înregistrare audio-video trimisă de Marius Ichim, un reizdent român în Franța, se observă că piața este în aer liber, iar clienții poartă mască. Piața este administrată de Primărie.

În imagini, o mică piață agroalimentară din orașul La Chatre.

În primăvară, criza sanitară a închis aceste piețe și în Franța, însă, de data aceasta, Camera Agricolă Națională, cu multiple filiale în teritoriu care apără și promovează interesele fermierilor s-a implicat și a facilitat continuitatea activității piețelor.

Pe site-ul acestei structuri asociative fermierii francezi sunt asigurați că vor fi sprijiniți în această perioadă, desigur, cu respectarea măsurilor de distanțare, fiind informați că vor beneficia în continuare de serviciile de interes general, dar și de cele tehnice și economice. Totodată, producătorii agricoli sunt asigurați că vor fi ajutați să-și găsească noi modalități de vânzare a produselor, după închiderea restaurantelor, dar și fiindcă clienții nu mai au voie să vină la fermă pentru a cumpăra direct produsele.

În România, abia recent Parlamentul a adoptat o lege a Camerelor Agricole, dar procesul de înființare a acestui for reprezentativ al fermierilor rămâne unul dificil.

Sursa: lantulalimentar.ro