Fermierul Alexandru Baciu: ”De la 1 mai până acum, am dus la abator 50 de vaci de lapte”

Situația din sectorul creșterii vacilor de lapte a rămas la fel de dificilă, sau chiar mai dificilă, după măsura de reducere a prețului la raft impusă de premierul Nicolae Ciucă. Deși unele produse s-au mai ieftinit, cel mai puternic efect negativ s-a resimțit tot în buzunarele fermierilor.

În acest context, mulți dintre ei și-au mai rărit din efectivele de animale, dacă nu au renunțat la ele cu totul. Într-o astfel de situație se află și fermierul Alexandru Baciu.

”De la 1 mai până acum, am dus la abator 50 de vaci, am tăiat 50 de vaci productive, de la 20 de litri în sus. Este adevărat că nu m-a obligat nimeni să fac nenorocita asta de zootehnie, dar nu mai pot să o duc, din cauza cheltuielilor. A interesat pe cineva că eu cumpăr energia scumpă, a interesat pe cineva că motorina e scumpă?”, a precizat Alexandru Baciu, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Potrivit acestuia, cel mai rău afectați de problemele din acest sector sunt micii fermieri, care vând în prezent laptele cu prețuri infime.

”Când vorbim de prețul laptelui la ora actuală, micul producător este cel mai văduvit, în sensul că au ajuns prețurile și la 1,1-1,3 lei/litru, iar la marii fermieri nu depășește 1,8 lei/litru la poarta fermei. (…) Creșterea vacii de lapte în România este un sector pe care niciun guvern nu îl înțelege. La nivel declarativ se fac toți că înțeleg, dar când e vorba de sprijin concret, se dau la o parte. Cu un preț de 1,8 lei la poarta fermei, nu știu câți dintre colegii mei o să mai reziste pe perioadă lungă, fiindcă noi hrănim vaca de lapte cu furaje produse cu inputuri foarte scumpe”, a mai spus Baciu pentru AGRO TV.