Fermierul Alin Căprilă: ”Am primit ofertă de 1,06 lei/kg la grâu. O să fie un an dezastruos”

3

Anul 2023 se anunță a fi unul foarte dificil pentru fermieri, poate chiar cel mai dificil din istoria recentă. Nu o spunem noi, o spun chiar cei care lucrează pământul și se confruntă cu realitățile din teren și din piețele agricole în fiecare zi.

Într-un interviu acordat jurnalistului Ovidiu Ghinea, fermierul Alin Căprilă din județul Călărași ne-a relatat câteva dintre realitățile grele cu care se confruntă. Potrivit lui, prețul pe care traderii îl oferă astăzi pe cereale este unul derizoriu, iar recoltele trebuie să fie uriașe pentru a putea acoperi costurile de producție și a asigura un profit minimal.

”Contractele future, ce am primit acum o oră pe grâu panificație, spre exemplu, erau de 1,06 lei/kg, preț de Port Constanța. Atunci ar trebui să avem o recoltă de 7-8-9 tone de grâu/hectar, ca să rămânem cu un profit. Cred că o să fie un an dezastruos pentru fermieri. (…) Ferească-i Dumnezeu pe cei care prind anul 2023 cu datorii la bancă. Eu unul vă anul acesta cel mai dificil din istoria noastră”, a precizat Alin Căprilă.

Acesta a renunțat recent și la creșterea animalelor, pentru că nu mai putea să-și susțină activitatea din punct de vedere economic, dar trage încă nădejde că într-o zi va putea repopula ferma de văcuțe.

”Am renunțat la zootehnie cu un nod în gât, încă mai am nodul acela în gât. Ca să înțelegeți, nu am vândut un șurub, am în continuare absolut tot ce am cumpărat pentru văcuțe, grajdurile sunt aici; așteptăm momente favorabile. În momentul acesta, România nu trece printr-un moment favorabil zootehniei. Deocamdată nu cred că putem face asta, cu actualele reguli și modul în care toate instituțiile văd producătorul român”, a mai spus fermierul din Călărași.