Fermierul Dan Hurduc: ”Cu o medie de 4 tone/hectar la grâu, am făcut profit în fiecare an”

3

Într-o perioadă în care prețurile cerealelor sunt la cote extrem de scăzute și mulți fermieri se întreabă cum vor reuși să-și salveze afacerile, există și modele de agricultori care demonstrează că se poate face profit și cu producții mai reduse. Cele două chei ale succesului aplicate în ferma lui Dan Hurduc din județul Vaslui sunt știința și cumpătarea.

Potrivit acestuia, producțiile medii din ferma sa, la grâu și porumb, sunt în jur de 4 tone/hectar. Cu toate acestea, fermierul vasluian susține că nu a existat an, în cei peste 20 de când face agricultură, în care să nu facă profit.

”Tot timpul am aplicat teoria factorului limitativ și am încercat în fiecare an să văd care e factorul meu limitativ și la ce nivel este. Și vreau să vă spun că în peste 20 de ani, niciodată n-am avut pierdere în firmă. N-am producții mari, media la grâu pe 20 de ani e undeva la 4-4,2 tone/hectar, iar la porumb sunt 4 tone/hectar, dar cu toate acestea, am făcut profit în fiecare an”, a precizat Dan Hurduc pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

În condiții climatice grele și producții departe de a fi grozave, fermierul și-a adaptat atât tehnologiile aplicate, cât și investițiile.

”Prima combină nouă, în afară că am avut una pe SAPARD mai înainte, a fost în 2021, cu peste 2.000 de hectare. Adică am mers cu combine luate second-hand la 2.000 de ore din Germania, am mai făcut în 10 ani încă 2.000-3.000 de ore, iar apoi am avut curaj să-mi cumpăr un utilaj nou. Altfel nu există, pentru că natura te penalizează. Suntem trei ingineri în fermă și am făcut totul cu știință și cu cumpătare în toate”, a mai subliniat Dan Hurduc.