Fermierul Ștefan Muscă se simte umilit și trădat: „Să îngenunchezi în fața statului… ”

9
Fermierul Ștefan Muscă se simte umilit și trădat: „Să îngenunchezi în fața statului… ”

Într-o postare plină de amărăciune de pe pagina sa de socializare de luni, 15 martie 2021, președintele filialei Giurgiu a Agrostar, fermierul Ștefan Muscă, și-a vărsat oful și a declarat că se simte umilit și trădat tocmai de ministerul care ar fi trebuit să-i acorde o mână de ajutor într-un an greu cum a fost 2020.

Cu acest prilej, Ștefan Muscă a arătat cu degetul indirect către managementul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și, cu tristețe în glas, acesta a vorbit de îngenuncherea fermierilor în fața statului neputincios.

„Lucrez în agricultură din 1988 și o fac cu dragoste mare, dar mai umilit ca în anul trecut și acum nu am fost niciodată. Să îngenunchezi în fața statului să-ți tragă apa de pe terenuri, să nu primești nimic pentru secetă, să nu primești banii pe motorină din anul trecut, să nu primești niciun răspuns la toate adresele depuse, să nu ai o lege a laptelui, să crească prețurile la inputuri și nimeni să nu ia nicio măsură… , ne simțim trădați de acest Minister al Agriculturii”, a scris pe pagina sa de Facebook fermierul Ștefan Muscă.

De altfel, tot pe Facebook, în data de 8 martie a.c., Ștefan Muscă descria cu exactitate situația în care apa băltește pe terenurile sale, dar nimeni nu l-a băgat în seamă pe fermier, ANIF având prerogative în acest sens.

„Dragi români și, în special, colegi fermieri, am vrut schimbare, Dumnezeu ne-a ascultat ruga, numai că schimbarea a fost din rău în mai rău; am scăpat de dracu și am dat peste ta-su. De mai bine de 45 zile fac demersuri pentru a-mi scoate apa de pe terenurile arabile, numai că, începând de la ANIF Teleorman, ANIF București, Ministerul Agriculturii nu au mișcat un deget. Am avut întâlniri, am făcut scris și nimic. Asta este valoarea funcționarilor publici plătiți din munca noastră. Dragi români, să avem în vedere să ieșim la vot și să nu mai permitem nimănui sa ne dicteze viața”, a mai scris Ștefan Muscă pe Facebook.

Cu ce-au plecat fermierii de la întâlnirea cu Orban, Oros și Cîțu

Într-un comunicat de presă remis la redacție în data de 4 martie 2021, liderii Alianței pentru Agricultură și Cooperare anunțau că avuseseră două întâlniri de lucru. Prima de acest gen se desfășurase la Guvern, cu premierul Florin Cîțu și cu ministrul Agriculturii, Adrian Oros, iar cea de-a doua la Parlament, cu Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților.

Conform documentului citat, subiectele abordate au fost: 1. soluții privind acordarea despăgubirilor pentru culturile de primăvară calamitate de seceta din 2020; 2. elaborarea unui document privind practica unitară la nivelul agențiilor teritoriale ANAF pentru recunoașterea deductibilității cheltuielilor cu producția în curs de execuție aferentă culturilor calamitate de seceta 2020, precum și a TVA aferentă acestor cheltuieli; 3. sprijin pentru constituirea unui fond național de gestionare integrată a riscurilor catastrofice din sectorul agricol; 4. diverse: a) debirocratizarea procedurilor de emitere a unor avize, aprobări, care sunt exagerate/nejustificate și durează excesiv în timp; b) instituirea unor mecanisme de sprijin pentru producătorii români, bazat pe schemele de calitate folosind modelele aplicate de Statele Membre UE.

În urma întâlnirilor, scriau în comunicat liderii Alianței, s-au desprins următoarele concluzii: – primul-ministru Florin Cîțu s-a informat în detaliu despre situația prezentată privind fermierii amenințați cu falimentul și imposibilitatea reluării/continuării activității.

„Au fost prezentate soluțiile propuse de Alianță și a fost de acord să verifice posibilitatea de implementare a acestora. S-a agreat de toată lumea că soluțiile funcționale vor fi prezentate după ce se confirmă posibilitatea de implementare. Președintele Camerei Deputaților, domnul Ludovic Orban a susținut continuarea dialogului cu administrația în vederea identificării celor mai bune soluții, manifestându-și suportul pentru implementare.

Apreciem întâlnirile de lucru ca fiind aplicate și orientate spre găsirea de soluții funcționale și apreciem că vor urma în cel mai scurt timp soluțiile care să salveze fermierii români din situația dificilă în care se află. Producătorii își doresc să continue munca și să pună pe masa românilor alimente sigure care să asigure siguranța alimentară a României”, scriau liderii Alianței în comunicat.