Crescătorii de animale din zona montană, în a doua parte a acestui an, de trei linii de finanțare similare celor care au fost deschise la sfârșitul anului trecut. Este vorba despre programele de investiții derulate de Agenția Națională a Zonei Montane, pentru înființarea stânelor montane, înființarea centrelor de colectare/procesare lapte, respectiv înființarea centrelor de colectare/procesare fructe de pădure, ciuperci plante aromatice și medicinale.
În cadrul sesiunii trecute, pentru înființarea stânelor montane s-a acordat o finanțare de 300.000 de lei; centrele de colectare/procesare lapte au primit finanțări cuprinse între 500.000 lei și 1.900.000 lei, în timp ce centrele pentru fructe de pădure au primit finanțări cuprinse între 600.000 lei și 900.000 lei.
Potrivit secretarului de stat Aurel Simion, responsabil de zona montană în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, aceste programe de finanțare ar putea fi reluate în a doua parte a anului 2023, după rectificarea bugetară.
”Anul trecut, am dat drumul la trei proiecte pe zona montană: avem 16 proiecte pentru stânele din zona montană, 71 de proiecte pentru centrele de colectare și prelucrare a laptelui și 78 de proiecte pentru centre de colectare și prelucrare a fructelor de pădure și a plantelor aromatice.
Ne dorim foarte mult și facem toate eforturile astfel încât, după rectificarea bugetară, să reluăm aceste proiecte. Ne-am dat și noi seama unde a greșit legiuitorul în 2018, atunci când s-au comunicat aceste scheme la Comisia Europeană. Am vrea să reluăm acum în alte condiții, astfel încât zona montană să fie ajutată”, a precizat secretarul de stat Aurel Simion pentru AGRO TV.