Finanțare NOUĂ pentru micii fermieri – 200.000 EURO/fermă ca să-ți iei tractor și utilaje

14

Micii fermieri români vor putea beneficia, la sfârșitul anului, de un nou program de finanțare, prin care să-și poată cumpăra tractoare și utilaje noi pentru a-și lucra terenurile. Programul urmează să fie lansat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), după rectificarea bugetară care va avea loc, cel mai probabil, în luna septembrie.

Suma exactă pe care o vor primi micii fermieri nu este încă decisă, însă programul se va desfășura cel mai probabil printr-o schemă de ajutor de minimis, astfel că nu poate depăși 200.000 euro/beneficiar.

”Avem în gând să facem un program prin care am dori să ne adresăm fermierilor mici, prin care să le finanțăm achiziția unui tractor pentru lucrarea terenului pe care îl au. Cel mai probabil se va duce pe o schemă de minimis, undeva până în 200.000 euro finanțare, astfel încât să le oferim posibilitatea să lucreze mai eficient terenurile pe care le au.

Noi punem la dispoziție o sumă de bani iar micii fermieri trebuie să achiziționeze un tractor plus utilajele necesare, în funcție de nevoile fiecăruia. (…) Discutăm de tractoare pentru micii fermieri, cu care să poată să lucreze 10-20 de hectare, cât au nevoie. (…) O să fie o procedură extrem de simplă, totul va fi într-o aplicație dezvoltată de noi, cum e și la Casa Verde Fotovoltaice, se vor înscrie acolo, vor fi niște documente minimale. Nu am stabilit deocamdată bugetul, dar cu siguranță nu va depăși 200.000 euro/fermier.

Programul s-ar putea porni după rectificarea bugetară. Este o idee care mi-a venit pe parcursul anului, nu avem programul prins în buget. Dacă rectificarea bugetară se va face undeva în septembrie, vom prinde bani pentru acest program și ne apucăm de treabă, iar până la sfârșitul anului vreau să-l pornim”, a precizat președintele AFM, Laurențiu Neculaescu, într-un interviu la DCNews.