Fermierii care vor să-și instaleze panouri fotovoltaice pentru a-și asigura energia de care au nevoie pentru autoconsum, au posibilitatea unei finanțări de la Ministerul Energiei, prin Fondul pentru Modernizare. Prin această schemă de energie, se acordă un sprijin de maximum 500.000 euro/MW sau 1.000.000 euro/MW, în funcție de capacitatea dorită.
Specialiștii în domeniu îi sfătuiesc pe cei interesați să depună cât mai repede proiectele, pentru că pe măsură ce vor trece sesiunile de finanțare, condițiile pentru acordarea sprijinului vor deveni din ce în ce mai greu de îndeplinit.
”Pot aplica și fermierii pentru programul acesta pe Fondul de Modernizare. Chiar îi încurajez să aplice, pentru că pe măsură ce trec sesiunile, programul devine tot mai exigent. Dacă în sesiunea anterioară se putea depune și cu o firmă nou înființată, în următoarea sesiune trebuie capital propriu de 100.000 de lei, certificat de urbanism și așa mai departe. În următoarele sesiuni vom vorbi și de o hartă, pentru că rețelele se aglomerează și nu va mai putea oricine să aplice, doar unele zone ale țării unde există disponibilitate de injectat energie în rețea. Anul următor se va restrânge harta și vor putea să aplice tot mai puțini doritori”, a explicat consultantul Neluțu Dogaru pentru AGRO TV.
În ceea ce privește actele necesare pentru depunerea proiectului, specialistul a făcut următoarele precizări:
”Beneficiarul are nevoie de carte funciară, intabulare pe teren, superficie în favoarea societății aplicante, dacă societatea este nou înființată trebuie să aibă capital de 100.000 de lei, avem nevoie de dovada că s-au depus documentele pentru obținerea ATR-ului (avizul tehnic de racordare, n.r.), pentru avizul de la mediu, studiul de fezabilitate și cererea de finanțare completată cu celelalte declarații necesare”, a mai precizat Neluțu Dogaru, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.