Într-o conferință de presă susținută la sediul Ministerului Agriculturii, în scopul prezentării Planului Național Strategic (PNS), ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Petre Daea, a vorbit despre schemele de sprijin de care vor beneficia micii fermieri începând din 2023.
Potrivit șefului MADR, micii fermieri vor beneficia, ca și până acum, de plăți directe la hectar. De această dată, plata redistribuită va fi dedicată exclusiv micilor fermieri, iar cei care lucrează mai mult de 50 de hectare nu vor mai putea să primească acești bani.
”În ceea ce privește plățile directe, sunt multe elemente noi, în primul rând denumirile. Nu se mai spune SAPS, ci BISS, însă scopul este același, acordarea unei plăți anuale decuplate de producție, pe hectarul eligibil declarat de fermierul activ. Cuantumul începe de la 96,47 euro/hectar și va ajunge la 103 euro/hectar. Această subvenție va fi dată fiecărui fermier, indiferent de suprafață.
Mai avem sprijinul redistributiv, subvenția destinată fermelor mici, care înseamnă o sumă extrem de importantă. În accepțiunea Planului Național strategic, fermierul mic înseamnă până la 50 de hectare. Până acum, primeau și cei care aveau mai mult teren, pentru primele 50 de hectare. Nu! Dăm doar la fermierul mic, pentru a se putea ridica, pentru a-l putea susține, să poată să se dezvolte și să fie profitabil. Cuantumul prevăzut pleacă de la 50,61 euro/hectar și va ajunge până la 54,16 euro/hectar”, a precizat Petre Daea.
De asemenea, micii fermieri vor beneficia și de eco-schema dedicată gospodăriilor țărănești.
”O noutate pe care merită să o precizăm este reprezentată de practicile legate de ecosistem. Gospodăria țărănească mai mică de 10 hectare are un suport foarte important, de 478 milioane euro. Dăm sume importante pentru fermele mici, în așa fel încât să le putem introduce nu numai în zona de mediu, dar și să le facem profitabile și să le aducem în zona comercială, ca suport pentru creșterea producției și a calității”, a mai spus Daea.