Floare rară, dă culoare în Poiana Bujorului. Specia românească este protejată de lege și înflorește doar 10 zile pe an

1
Floare rară, dă culoare în Poiana Bujorului. Specia românească este protejată de lege și înflorește doar 10 zile pe an

Floare rară în Europa, înflorește în pădurile din România. Bujorul românesc de pădure este o floare ce poate fi admirată doar în luna mai, iar perioada de florescenţă durează aproximativ zece zile. Floarea este considerată simbol al prosperității şi luxului şi apare în mitologia greacă.

În România, bujorul de pădure se află la limita nordică a arealului său, specia fiind regăsită doar în unele zone din sudul țării. Spre deosebire de alte specii de bujor, aceasta are floarea de un roșu purpuriu, cu un singur rând de petale.

Rezervația naturală Poiana Bujorului din Pădurea Plenița este o arie protejată de interes național, situată în județul Dolj, administrată de Ocolul Silvic Perișor. Rezervația naturală are o suprafață de 51.33 ha și reprezintă o zona împădurită, unde vegetează specia de floră protejată ,,bujorul românesc” (Paeonia peregrina- var. romanica). Pădurea din această rezervație naturală este supusă regimului de protecție integrală, fiind exclusă de la orice fel de intervenții ce ar putea deregla echilibrul ecosistemului, a transmis Regia Națională a Pădurilor – Romsilva.

Românii au dezvoltat o serie de superstiții despre floarea rară care uimește în fiecare an prin frumusețea ei. Se spune că cei care rup florile de bujor vor fi atacați de ciocănitori. Deși este atestat faptul că bujorul este toxic și nu are proprietăți tămăduitoare, o altă superstiție veche presupune că planta capătă proprietăți miraculoase, dacă rădăcina este culeasă noaptea.

Sursa foto: Regia Națională a Pădurilor – Romsilva/Facebook.com

floare rarafloare rarafloare rara

floare rara