Ministrul Florin Barbu a parafat AZI documentul: Cereale, furaje și ovine pentru Arabia Saudită!

O veste bună pentru fermieri: România va exporta cereale, furaje și ovine în Arabia Saudită. Ministrul agriculturii, Florin Barbu, și omologul său din Regatul Arabiei Saudite, Abdulrahman bin Abdulmohsen Al-Fadhli, au semnat joi, 4 iulie 2024, la Riad, Memorandumul de Înțelegere între Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) din România și Ministerul Mediului, Apelor și Agriculturii din Regatul Arabiei Saudite privind cooperarea în domeniul agriculturii.

Potrivit unui comunicat al MADR remis redacției AgroTV, documentul semnat joi are ca principal obiectiv dezvoltarea cooperării economice, științifice și tehnice dintre România și Arabia Saudită în domeniul agriculturii, în conformitate cu cadrul legislativ actual din cele două țări.

Domeniile principale care vor face obiectul cooperării vizează sectorul vegetal și sectorul zootehnic, în special creșterea bovinelor, ovinelor și caprinelor, aspecte privind sănătatea animalelor, precum și utilizarea tehnologiilor moderne în domeniul agriculturii. De asemenea, documentul prevede măsuri de dezvoltare a schimburilor comerciale cu produse agroalimentare.

„Arabia Saudită este o piață de desfacere pentru cerealele românești și va deveni și o piață de desfacere pentru produsele din fermele noastre. În 2023, exportul de cereale în Arabia Saudită a crescut considerabil, datorită discuțiilor avute cu oficialii din regat. Memorandumul de Înțelegere semnat, astăzi, la Riad, cu omologul meu din Regatul Arabiei Saudite este un alt pas important pentru consolidarea relațiilor comerciale și între cele două țări în domeniul agriculturii, în special în sectorul vegetal, zootehnie – creșterea bovinelor, ovinelor și caprinelor, dar și utilizarea de tehnologii moderne în domeniul agriculturii”, a scris joi Florin Barbu pe pagina sa de Facebook.

Acțiunile de cooperare agreate prin Memorandum se vor implementa prin organizarea de vizite de lucru ale specialiștilor din cele două țări, precum și ale reprezentanților sectorului agricol, schimburi de experiență, astfel fiind încurajată stabilirea de proiecte comune între cele doua părți.