Se pare că ministrul agriculturii, Florin Barbu, a cam picat la mijloc după ce, în urma presiunilor făcute de un grup de fermieri, din a semnat Ordinul MADR nr. 300/ 26 iulie 2024 privind suspendarea activităţilor de lansare a rachetelor antigrindină de către Grupul de Combatere Prahova.
Astfel, Federaţia Naţională Pro Agro, una dintre cele mai puternice organizații de fermieri din România, îi solicită ministrului Florin Barbu anularea ordinului, pe motiv motiv că nu este legal câtă vreme nu este avizat în prealabil de către Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNACP), instituția cu autoritate în domeniul intervenţiilor active în atmosferă.
„Solicitările fermierilor şi producătorilor agricoli din judeţul Prahova nu constituie temei legal pentru iniţierea Ordinului de sistare a activităţii Grupului de Combatere Prahova. În consecinţă, Ordinul nu are la bază documente legal fundamentate. Ordinul ministrului agriculturii nr. 300/ 26 iulie 2024, conform tehnicii juridice, trebuia emis de către AASNACP, ca autoritate în domeniul intervenţiilor active în atmosferă, ulterior intrând în procesul de avizare internă a ministerului, prin direcţiile de specialitate, şi doar după avizarea acestuia, Ordinul urma să fie semnat de ministru. În fapt, ministrul a semnat ordinul fără avizul AASNACP. Susţinem această afirmaţie prin faptul că AASNACP, prin Nota nr. 5239/ 26.07.2024, şi-a fundamentat neavizarea acestui Ordin, concluzionând că prevederile lui sunt netemeinice şi nelegale”, se arată într-un comunicat dat publicității vineri de Federaţia Naţională Pro Agro.
Potrivit organizației de fermieri, suspendarea activităţilor de lansare a rachetelor antigrindină, în plin sezon de combatere a căderilor de grindină, pune în risc atât culturile agricole din zona de protecţie, cât şi comunităţile locale, infrastructura şi bunurile publice şi private din zonă.
Astfel, printr-o adresă înaintată ministrului agriculturii, Florin Barbu, și președintelui-director general al AASNACP, reprezentanții Pro Agro solicită suspendarea ordinului, detaliind motivele pentru care consideră „acest ordin nefondat şi nelegal”.
„Prin aplicarea prezentului Ordin, se aduce o atingere funcționării și securității elementelor de infrastructură critică din cadrul Unității Pilot de Combatere a Căderilor de Grindină Prahova, încălcându-se astfel prevederile următoarelor acte normative care reglementează domeniul:
– OUG nr. 98/2010 privind identificarea, desemnarea și protecția infrastructurilor critice, aprobată și modificată prin Legea nr. 18/2011, cu modificările și completările ulterioare;
– HG nr. 1.110/2010 privind componenta, atribuțiile și modul de organizare ale Grupului de lucru interinstituțional pentru protecția infrastructurilor critice;
– HG nr. 718/2011 privind Strategia națională de protecție a infrastructurilor critice;
– HG nr. 1154/2011 pentru aprobarea pragurilor critice aferente criteriilor intersectoriale ce stau la baza identificării potențialelor infrastructuri critice naționale și privind aprobarea Metodologiei pentru aplicarea pragurilor critice aferente criteriilor intersectoriale și stabilirea nivelului de criticitate;
– HG nr. 1198/2012 privind desemnarea infrastructurilor critice naționale;
– HG nr. 683/2016 privind desemnarea infrastructurilor critice europene și pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 301/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor;
– Decizia nr. 166/2013 privind aprobarea Normelor metodologice pentru realizarea/echivalarea/revizuirea planurilor de securitate ale proprietarilor/operatorilor/administratorilor de infrastructură critică națională/europeană, a structurii-cadru a planului de securitate al proprietarului/operatorului/administratorului deținut de infrastructură critică națională/europeană și a atribuțiilor ofițerului de legătură pentru securitate din cadrul compartimentului specializat desemnat la nivelul autorităților publice responsabile și la nivelul proprietarului/ operatorului/administratorului de infrastructură critică națională/europeană.
Ordinul MADR nr. 300/26.07.2024 privind suspendarea activităților de lansare a rachetelor antigrindină de către Grupul de Combatere Prahova este considerat netemeinic și nelegal din următoarele motive:
- Fundamentarea Ordinului:
- Referatul de aprobare nr. 264/40/2024 al Centrului operativ pentru situații de urgență din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
- Solicitările exprese transmise de fermierii și producătorii agricoli din județul Prahova.
– Menționăm că, în conformitate cu prevederile Legii 173/2008 privind intervențiile active în atmosferă și a normelor de aplicare a acesteia, aprobate prin HG 601/2009, Centrul operativ pentru situații de urgență nu are atribuții legate de funcționarea/sistarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor.
– Solicitările fermierilor și producătorilor agricoli din județul Prahova nu constituie temei legal pentru inițierea Ordinului de sistare a activității Grupului de Combatere Prahova. În consecință, Ordinul nu are la bază documente legal fundamentate.
- Ordinul ministrului agriculturii nr. 300/26.07.2024, conform tehnicii juridice, trebuia emis de către AASNACP – Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor, ca autoritate în domeniul intervențiilor active în atmosferă, ulterior intrând în procesul de avizare internă a ministerului, prin direcțiile de specialitate, și doar după avizarea acestuia, Ordinul urma să fie semnat de ministru. În fapt, ministrul a semnat ordinul fără avizul AASNACP. Susținem această afirmație prin faptul că AASNACP, prin Nota nr. 5239/26.07.2024, și-a fundamentat neavizarea acestui Ordin, concluzionând că prevederile lui sunt netemeinice și nelegale.
- În conformitate cu art. 2 (1) al Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 300/26.07.2024, se stabilește obligativitatea persoanelor fizice/juridice care au solicitat în scris oprirea Sistemului de a suporta plata despăgubirilor aferente pagubelor produse de căderile de grindină. Această prevedere o considerăm abuzivă, având în vedere că nu a făcut obiectul consultării de către conducerea ministerului a persoanelor fizice/juridice care au solicitat în scris oprirea Sistemului, încălcându-se astfel Legea 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, care stabilește, conform art. 7 (1), că „în cadrul procedurilor de elaborare a proiectelor de acte normative autoritatea administrației publice are obligația să publice un anunț referitor la această acțiune pe site-ul propriu, să-l afișeze la sediul propriu, într-un spațiu accesibil publicului și să-l transmită către mass-media centrală sau locală; după caz, autoritatea administrației publice va transmite proiectele de acte normative tuturor persoanelor care au depus o cerere pentru primirea acestor informații.
Reliefăm, de asemenea, lipsa clarității Ordinului sus-menționat:
– Nu este legal ca un act administrativ să precizeze transfer de răspundere către alte terțe părți în afară de emitent.
– Nu se pot schimba regulile privind răspunderea civilă, care sunt adoptate prin lege, printr-un act administrativ care are o forță juridică inferioară legii.
– Reglementarea nu este clară: nu sunt indicate persoanele cărora MADR le transmite răspunderea, lista de semnatari nu este anexată la ordin, nu face parte integrantă din acesta.
– Nu este prevăzut cum se împarte răspunderea între semnatari: răspund solidar pentru întreaga sumă sau persoana vătămată trebuie să se îndrepte împotriva fiecăruia pentru o parte din prejudiciu.
– Sistemul antigrindină din județul Prahova acoperă și județul Buzău dar și parte din județele Dâmbovița și Argeș iar fermierii din aceste zone nu au cerut sistarea sistemului”, se arată în adresa înaintată de Pro Agro celor doi oficiali.
Războiul dintre fermieri legat de activitatea Sistemului Național Antigrindină e încă departe de a fi tranșat…