Florin Barbu, la Consiliul AgriFish: „Dacă nu putem rezolva problemele fermierilor, cred că trebuie să plecăm acasă!”

4

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, nu renunță și e gata să-și depună mandatul dacă nu va obține, în cadrul reuniunii Consiliului Agricultură şi Pescuit (AgriFish), ce are loc marţi, la Bruxelles, derogări de la GAEC 7 şi GAEC 8 privind bunele condiţii agricole şi de mediu, respectiv rotaţia culturilor şi condiţia de a lăsa nelucrată 4% din suprafaţa fermei, informează AGERPRES.

„Din discuţiile pe care le-am purtat cu fermierii, atât care sunt în stradă, în zona Afumaţi, cât şi fermierii din formele asociative, am avut o întâlnire ieri cu fermierii din zona Cluj şi Mureş. Mesajul este foarte clar: trebuie să luăm derogări de la GAEC 7 şi GAEC 8. Vorbim de GAEC 7 privind rotaţia de culturi, pentru că în România există ferme integrate vegetal cu zootehnie şi nu pot face lucrul acesta. GAEC 8 înseamnă 4% pârloagă teren în România. Spun acest lucru pentru că România la nivel naţional poate demonstra că are 10% pârloagă. Vorbim aici de 1,1 milioane de hectare care sunt neproductive şi de 800.000 de hectare care sunt necultivate în zona canalelor de irigaţii şi desecare. (…) Aşa cum şi în anul 2023 am avut derogare pe aceste două GAEC, solicităm şi în anul 2024 această derogare. Dacă nu putem lua această derogare în Consiliul de miniştri (al UE), cred că atât noi, ca miniştri, cât şi comisarul ar trebui să plecăm acasă, pentru că nu putem rezolva problemele fermierilor din ţările Uniunii Europene”, le-a spus ministrul Florin Barbu jurnaliștilor români prezenți la Bruxelles, înaintea Consiliului AgriFish, îndulcind puțin declarația făcută cu o zi înainte privind demisia comisarului pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski.

Potrivit șefului MADR, această derogare a fost acordată, în 2023, pe cadrul Ucraina, care a fost prelungit până la 30 iunie. astfel încât nu este niciun motiv pentru care Consiliul şi Comisia să nu poată da derogare de la GAEC 7 şi GAEC 8.

Florin Barbu a reamintit că România a expus problema derogărilor încă din vara anului trecut, necesitatea aplicării acestora fiind ulterior susținută de alte 15 state membre UE: Polonia, Franţa, Slovacia, Letonia, Slovenia, Cipru, Bulgaria, Italia, Malta, Lituania, Luxemburg, Estonia, Suedia, Ungaria şi Cehia.