Florin Barbu, lovit în Parlament: Moțiune simplă împotriva ministrului agriculturii!

5

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, trece prin momente dificile zilele acestea, după nefericita declarație în care îl cita într-un mod admirativ pe fostul dictator Nicolae Ceaușescu.

După ce mai multe voci din politică i-a cerut demisia, luni, deputaţii USR au depus, în plenul Camerei Deputaţilor, o moţiune simplă împotriva ministrului agriculturii, Florin Barbu, informează AGERPRES.

„În conformitate cu prevederile articolului 112 din Constituţia României şi articolului 190 din Regulamentul Camerei Deputaţilor vă înaintăm moţiunea simplă intitulată «Odele pentru Ceauşescu nu salvează agricultura românească». Este adresată domnului Florin Ionuţ Barbu, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale”, a spus în plen deputatul USR Bogdan Rodeanu.

Acțiunea din Camera Deputaților vine după ce, săptămâna trecută, USA i-a cerut prim-ministrului Marcel Ciolacu să-l demită de urgenţă pe Florin Barbu de la Ministerul Agriculturii, în urma declaraţiilor sale în care îl cita „cu admiraţie” pe fostul dictator Nicolae Ceauşescu. 

Declarația buclucașă a ministrului agriculturii a fost făcută într-un interviu acordat recent Euronews România, în care, întrebat de ce a fost nevoie să fie declarată păşune zona de stuf din Delta Dunării, o zonă mlăştinoasă care nu ar avea nicio legătură cu termenul de pajişte, Florin Barbu a răspuns: „Nu vreau sa exagerez, președintele nostru, domnul Nicolae Ceaușescu, nu spunea degeaba că stuful e aurul verde al României”.

Ba-i nostalgic, ba nu e…

Luni, ministrul Florin Barbu a recunoscut, în studioul TVR1, că nu a fost o declarație inspirată, punând-o însă pe seama oboselii acumulate din cauza agendei sale foarte încărcate.

„Da, aici cred că nici eu nu am răspuns corect şi nu m-am referit la Ceauşescu. În al doilea rând, am văzut în presă, nu am cum să fiu nostalgic după regimul comunist pentru că eu aveam 10 ani atunci. Mai mult de atât, sunt nostalgic după sistemul de irigaţii din România, care este sistemul de irigaţii al românilor şi mi-aş dori foarte mult să investim în continuare în sistemul de irigaţii, să ajungem să irigăm ca în 1989. Sunt nostalgic şi îmi doresc foarte mult ca toate resursele economice ale României să fie exploatate. Poate că a fost o declaraţie neinspirată a mea. Sigur, săptămâna trecută a fost o săptămână foarte încărcată, am avut discuţii cu mediul asociativ privind noile depuneri de cereri pentru subvenţiile pe anul 2024, am mers şi în terioriu pentru că foarte mulţi fermieri, atât în sistemul de irigaţii, cât şi în zootehnie şi vegetal solicită prezenţa mea să discutăm despre proiectele pe care le vom lansa începând cu luna iulie. A fost o perioadă foarte, foarte încărcată şi poate din oboseală nu am fost aşa inspirat şi am făcut această declaraţie. Dar nu sunt nostalgic nici după regimul comunist, nici după Ceauşescu”, a explicat Florin Barbu la TVR 1.