Focarele de pestă porcină africană se răspândesc. Multiple ucideri preventive ale porcilor!

3
Focarele de pestă porcină africană se răspândesc. Multiple ucideri preventive ale porcilor!

Autoritățile sanitare veterinare, în alertă! Trei focare de pestă porcină africană au fost depistate recent în gospodării. 48 de suine aparținând celor trei gospodării au fost ucise preventiv.

Saga uciderilor preventive continuă. Uciderea a peste 650.000 de porci din cauza pestei porcine africane (PPA) a antrenat despăgubiri de peste 100 de milioane de euro, adică cel puţin 50 de euro plătiţi din buzunarul fiecărui român.

În ceea ce privește situația din județul Covasna, potrivit precizărilor făcute pentru Agerpres de Siko Barabasi Sandor, directorul Direcției Sanitare Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) județeană, primul focar de PPA a apărut într-o gospodărie din comuna Cernat.

Acesta a mai adăugat că suspectează existența unui nou focar în localitate.

„Primul focar a apărut în urmă cu mai puţin de zece zile la o gospodărie din localitatea Cernat, unde au fost sacrificaţi 38 de porci. Al doilea focar a apărut în urmă cu aproximativ patru zile, la o altă gospodărie, unde erau doi porci, iar alaltăieri s-a mai confirmat un nou focar, în vecinătatea celui de-al doilea, unde erau opt porci. Toţi au trebuit sacrificaţi.

Acum mai există o suspiciune de pestă porcină într-o gospodărie din aceeaşi localitate, unde sunt crescuţi patru porci. Am făcut o anchetă epidemiologică, am trimis probele la laborator şi aşteptăm rezultatele, dar după toate probabilităţile şi aici se va confirma pesta porcină”, a precizat pentru sursa citată șeful DSVSA Covasna.

În 2020, Prefectura Covasna anunța confirmarea a trei focare de pestă porcină africană la porci domestici crescuţi în gospodării din localităţile Belin, Herculian şi Sărămaş.

Totodată, anul trecut au fost depistate mai multe cazuri de pestă porcină la porci mistreţi în localităţile Baraolt, Vârghiş, Brăduţ, Belin, Vâlcele şi Herculian.

Autoritățile sanitare veterinare solicită sprijin

Vocile autorizate ale DSVSA din țară solicită în mod constant „sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor impuse de autorități”, având în vedere consecințele economice grave generate de apariția PPA.

„Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, DSVSA (…) sau autorităților locale. Proprietarii animalelor afectate de PPA vor fi despăgubiți de stat în condițiile prevăzute în legislație”, au spus nu o dată autoritățile.

Cei de la DSVSA doresc să readucă în atenția crescătorilor/deținătorilor de porcine din exploatațiile profesionale și non-profesionale de suine, principalele măsuri de biosecuritate ce trebuiesc avute în vedere în scopul prevenirii apariției, respectiv a identificării incipiente a bolii la animalele pe care le dețin.

„Proprietarilor de suine li se recomandă: – să nu intrați în adăposturile unde creșteți porcii, cu încălțămintea și hainele cu care ați umblat pe stradă. Este recomandat chiar ca, pentru dezinfecția la intrarea în adăpost, să puneți o tăviță cu paie/alt material absorbant îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică sau un dezinfectant autorizat;

– creșteți porcii doar în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreți sau cu alți crescători de porci domestici;

– hrănirea animalelor doar cu furaje sigure, specifice speciei, cu origine cunoscută, fiind interzisă hrănirea porcilor cu resturi alimentare rezultate în gospodăria proprie sau provenite de la unitățile de alimentație publică (restaurante, cantine etc.). Dacă există vânători în familie care aduc în exploatație carne de mistreț, sub nicio formă nu dați porcilor apa provenită de la spălarea cărnii, sau resturi de carne;

– nu scoateți scroafele sau vierii din exploatație, în scopul montei cu animale din altă exploatație;

– nu cumpărați purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificați (cu crotalie) și fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;

– nu folosiți în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ar fi putut să vină în contact cu porci mistreți bolnavi;

– asigurarea condițiilor de biosecuritate în toate exploatațiile de porcine (gospodării și ferme comerciale), cu interzicerea accesului la animale cu statut necunoscut, respectiv menținerea animalelor doar în adăposturi, fiind interzisă scoaterea acestora pe pășuni;

– anunțarea de urgență a medicului veterinar local, a medicului oficial zonal sau direct a DSVSA, precum și a primăriei/consiliul local, despre orice caz de îmbolnăvire care evoluează la porcii domestici cu febră mare și mortalitate crescută, respectiv a identificării de cadavre sau porci sălbatici bolnavi, în scopul aplicării precoce a măsurilor de diagnostic și combatere.

Uciderea a peste 650.000 de porci din cauza răspândirii virusului de pestă porcină africană a antrenat despăgubiri în valoare de peste 100 de milioane de euro, „adică cel puțin 50 de euro plătiți din buzunarul fiecărui român, de la mic la mare!”, relevă datele APCPR.

„Din această sumă, fiecare român ar fi putut să pună pe masă cel puțin 20 de kg de carne de porc! Această situație trebuie să-și găsească un sfârșit, iar sfârșitul nu poate veni decât dacă – prin reglementări legale de tipul acestui ordin binevenit – Pesta Porcină Africană va fi oprită!”, susțin vocile autorizate ale APCPR.

Toţi crescătorii de porci din România – cu exploataţii mici sau mari – au fost afectaţi încă din 2017 de evoluţia continuă şi agresivă a infectării cu pestă porcină africană, care a determinat pierderi de peste 600 milioane de euro doar în exploataţiile profesionale, închiderea/lichidarea numai în ianuarie 2021 a unui număr de 45 de exploataţii de creştere a porcilor din toate categoriile, scăderea capacităţii de producţie la nivel naţional şi a numărului de animale destinate consumului intern de la 75% în 2016 la doar 25% în 2020, ceea ce afectează securitatea alimentară a României pe termen mediu şi lung.