Fonduri europene 2023: Calculele MADR, de neînțeles pentru fermieri și consultanți

9

În urmă cu câteva săptămâni, Ministerul Agriculturii a lansat un calendar estimativ al liniilor de finanțare cu fonduri europene care vor fi lansate anul acesta, calendar pe care îl puteți găsi AICI (click). Există însă o problemă semnalată de specialiști: datele prezentate în calendar nu se potrivesc deloc cu cele din Planul Național Strategic (PNS).

Consultantul Cristian Găină, expert în fondurile europene, a explicat în emisiunea ”Agricultura la Raport” seria de probleme pe care Ministerul Agriculturii le creează prin prezentarea acestor date neconcordante și lipsa de strategie în lansarea liniilor de finanțare.

”Mult așteptatul PNS aprobat în decembrie, a avut acum câteva săptămâni lansat un calendar estimativ. Noi, ca și profesioniști, bineînțeles că am luat PNS-ul și calendarul să vedem care sunt etapele, care este strategia urmărită. Când colo, surpriză! Am luat fiecare măsură în parte, urmărind capacitatea de a implementa prin aceste măsuri și în momentul de intervenție care înseamnă la nivel de strategie unde vrem să ajungem noi.

Modernizarea infrastructurii de irigații va fi lansată, conform calendarului, în iunie 2023, însă în PNS apare 2024. Alocarea orientativă trecută în calendar a fost de 400 milioane euro, deși noi vedem că pentru 2024 sunt alocați 80 milioane euro. Deci nu este o informație clară. Înființarea sistemelor de irigații se lansează, conform calendarului, în iunie 2023, iar în PNS s-a aprobat în 2026. Instalarea tinerilor fermieri, conform PNS, începe din 2024, cu un buget total de 250 milioane euro. În calendar, jumătate din acest buget a fost alocat pentru anul 2023; nu știm ce strategie de tineri fermieri se va împărți pe doi ani, când noi avem un program de 5 ani.

Mai departe, investițiile în sectorul zootehnic sunt trecut în PNS ca începând din 2026, cu doar 10% din program. (…) Adică investițiile în sectoare strategice, cum este zootehnia, pomicultura, procesarea, avem 10% începând cu 2025 și 2026, în schimb avem investiții foarte mici, cu foarte mult consum de energie, mutate în primii ani. (…) Există un mecanism prin care noi, printr-o proastă gestiune, avem 50-60 de milioane de euro risc de creșteri de costuri, pe care nimeni nu le-a socotit din prisma capacității administrației. Dacă cumva vom avea aceleași ghiduri care erau până acum, rezultatul va fi unul catastrofal. Degeaba vom avea acești bani, pentru că ei vor genera mai multe costuri, iar în loc de 65% finanțare vom ajunge la sub 50%, indicatorii de piață nu vor fi îndepliniți, în condițiile în care noi avem acum o criză de lanț de aprovizionare”, a precizat Cristian Găină pentru AGRO TV.

Intervenția sa poate fi urmărită în integralitate în înregistrarea emisiunii ”Agricultura la Raport”, pe canalul de youtube AGRO TV.

video
play-sharp-fill