Fermierii care vor să acceseze fonduri europene în noul exercițiu financiar 2023-2027 trebuie să știe că au de îndeplinit și anumite obligații. Prima dintre acestea, fără de care nu se poate obține niciun fel de finanțare, este înființarea unei firme și declararea terenurilor la APIA pe firma respectivă.
Pentru a veni în sprijinul celor care nu știu care sunt pașii de bază pe care trebuie să îi urmeze pentru accesarea fondurilor europene, realizatorul Ovidiu Ghinea a lămurit problema în emisiunea ”Agricultura la Raport”, alături de consultanții invitați.
”E bine ca în perioada până când se vor publica ghidurile și sesiunile, să vorbiți cu un consultant, să îi arătați actele pe care le aveți, să stabiliți dimensiunea exploatației. Apoi, trebuie să înființați o firmă și să declarați terenul la APIA cu noua firmă pe care o veți înființa. Aceasta este o condiție pentru a accesa fondurile: să aveți o firmă, iar terenurile la APIA să fie declarate pe firmă, nu pe persoană fizică”, a precizat consultantul Marian Dumitrache pentru AGRO TV.
Obligațiile fermierilor nu se opresc la stadiile incipiente, ci continuă și după ce proiectul a fost aprobat. Spre exemplu, dacă un fermier este inclus pe lista beneficiarilor eligibili care vor fi finanțați, acesta trebuie să facă dovada posibilității de a asigura gradul de cofinanțare specificat în proiect. Astfel, fie trebuie să aibă deja banii respectivi, fie trebuie să ia un credit.
”Proiectul este aprobat la finanțare, de principiu, atunci când raportul de selecție este publicat, dar în acel moment încă nu putem vorbi de noțiunea de beneficiar de fonduri. În momentul în care raportul de selecție apare, se naște o obligație nouă pentru solicitantul de fonduri, și anume să facă dovada cofinanțării. Prin urmare, din momentul în care raportul de selecție a fost publicat și până în momentul în care devine efectiv beneficiar de fonduri, trebuie să meargă la bancă, să obțină un credit sau un acord din partea bănii că va fi finanțat, sau să dispună de suma respectivă în cont și să prezinte un extras de cont. Semnează contractul și din acel moment este beneficiar de fonduri nerambursabile”, a mai explicat consultantul Marian Dumitrache pentru AGRO TV.
După îndeplinirea acestor obiective, fermierul trebuie doar să pună în aplicare planul de afaceri, astfel încât să ducă proiectul la bun sfârșit.