Numărul fermierilor care vor să acceseze fonduri europene în 2024 este unul ridicat, iar aceștia vor avea de ales între mai multe linii de finanțare care urmează să fie deschise pe parcursul acestui an. Astfel, competiția va fi ridicată, iar cei care sunt atenți la câteva elemente esențiale vor avea câștig de cauză.
În emisiunea ”Agricultura la Raport”, consultantul Marian Dumitrache a oferit câteva sfaturi pentru fermierii care vor să acceseze finanțări nerambursabile anul acesta.
Fonduri europene 2024: Pregătește-te din timp
Dacă anul 2023 ne-a învățat ceva, este că nu e bine să așteptăm să pregătim proiectele până la anunțurile oficiale din partea autorităților. Începe din timp să-ți pui ordine în acte și să stabilești ce vrei să faci cu banii pe care îi vei primi.
”Pregătirea proiectului ar trebui să înceapă cu 2-3 luni înainte de termenul anunțat de AFIR pentru depunerea cererilor de finanțare. Din păcate, în acest moment nu știm termenele pentru noile linii de finanțare, dar nici nu putem aștepta un anunț oficial. Finanțările care se vor deschide sunt disponibile fermierilor indiferent de vechimea în agricultură. Sunt unele activități care pot fi pregătite individual, cum ar fi verificarea dimensiunii exploatației”, a precizat Marian Dumitrache.
Fonduri europene 2024: Alege consultantul potrivit
După ce te-ai hotărât că vrei să accesezi o finanțare, discută cu un specialist în domeniu, pentru a pune la punct mai multe aspecte. Atenție la falșii consultanți; informează-te înainte de a semna un contract cu cineva.
”De asemenea, este un moment bun în care fermierii își pot pregăti câteva documente, ca mai apoi să meargă să discute cu un consultant. Consultanții sunt deschiși discuțiilor de acest fel, este o discuție care nu implică niciun fel de plată din partea fermierilor. Consultantul va întocmi un punctaj, va verifica eligibilitatea și ar putea să-i spună fermierului în ce condiții poate să primească finanțare și în ce moment ar putea să depună proiectul.
Această discuție preliminară pe care fermierul o are cu un consultant nu îl va costa nimic. Sunt foarte mulți consultanți buni în toată țara, iar discuția preliminară va fi gratuită. Dacă fermierul îndeplinește condițiile și își asumă obligațiile care decurg din acest proiect, vor merge mai departe”, a explicat consultantul Marian Dumitrache.
Fonduri europene 2024: Atenție la detalii
Anumite aspecte legate de istoricul firmei, de dimensiunea fermei sau de unele documente sau autorizații pot fi un impediment. Pune la punct toate detaliile, împreună cu consultantul.
”Trebuie discutat cu un consultant față în față. Trebuie să facem un dosar cu acte și documente pe care să i le ducem. Dacă firma a avut activitate în trecut, ar trebui să îi prezentăm consultantului și un bilanț; este important să discutăm acest aspect, pentru că dacă societatea a avut pierdere, se consideră firmă în dificultate care nu poate să fie finanțată. Ne interesează și efectivul de animale, suprafața de teren, culturile înființate, ce anume vrea fermierul să achiziționeze prin proiect și ce are deja în cadrul fermei. Dacă are deja tractoare și utilaje, nu va fi finanțat cu ușurință pentru utilaje în plus”, a mai subliniat Marian Dumitrache.
Fonduri europene 2024: Maximizează-ți șansele de reușită
Citește cu atenție ghidul solicitantului și vezi ce poți să-ți asumi din el, astfel încât să obții un punctaj cât mai mare, dar să nu devină un impediment în implementarea proiectului.
”Sunt investiții pe care fermierul și le dorește; pe de altă parte, ghidurile vin și adaugă lucruri în plus, de care fermierul trebuie să țină cont. Poate că e vorba de agricultura ecologică, poate că e vorba de înscrierea într-o formă asociativă. Astfel, după ce firma este înființată, terenurile sunt înscrise la APIA etc., fermierul poate să se înscrie într-o formă asociativă, iar în felul acesta își îmbunătățește punctajul. Ar trebui făcut un efort, iar proiectul să fie completat cu celelalte investiții pe care AFIR le recomandă”, a explicat consultantul.
Fonduri europene 2024: Depune proiectul la momentul oportun
Uneori, reușita unui proiect nu depinde doar de conținutul acestuia, ci și de momentul depunerii.
”În momentul în care se lansează o linie de finanțare, se stabilesc și pragurile de calitate. Poate 80 de puncte în prima lună, poate 60 de puncte în luna a doua, iar luna a treia este de regulă ultima, cu un prag de calitate foarte scăzut. Din păcate, în prima lună este foarte greu de obținut punctajul, pentru că sunt criterii care sunt organizați în cooperative sau alte forme asociative, care punctează la agricultura ecologică, lucruri care nu sunt la îndemâna oricui și nu pot fi rezolvate într-un termen scurt. Pe de altă parte, dacă lăsăm depunerea pentru luna a treia, șansele la finanțare sunt spre zero, pentru că în acel moment toți fermierii vor putea depune proiect, iar competiția este foarte mare”, a conchis Marian Dumitrache.