Fonduri europene de 50.000 EURO pentru start-up-uri! Directorul AFIR spune că bugetul e prea mic

9

Cei care vor să pornească activități neagricole în mediul rural au la dispoziție anul acesta submăsura 6.2, prin care pot să obțină finanțare de 50.000 euro sau 70.000 euro, în funcție de activitatea pe care vor să o desfășoare. Bugetul submăsurii este însă mult prea mic în comparație cu nevoile actuale, spune directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

Într-un interviu pentru bursa.ro, directorul AFIR, Mihai Moraru, a precizat că anul acesta se va da o bătălie grea pentru accesarea fondurilor europene prin submăsura 6.2, iar alocarea financiară de 50 de milioane de euro nu va fi suficientă.

”Alocarea pe care o avem pe submăsura 6.2, de 50 milioane euro, nu o consider suficientă, nici pe departe faţă de nevoile actuale. (…) Mi-aş fi dorit o alocare mult mai mare pe submăsura 6.2, strict ca business în spaţiul rural. Pentru că pe baza ei se pot înfiinţa spălătorii auto, frizerii, cabinete veterinare, cabinete stomatologice, o mică fabrică de textile în mediul rural, adică toate serviciile de care au nevoie cetăţenii din mediul rural”, a subliniat directorul general AFIR.

Prin submăsura 6.2, pot să acceseze fonduri europene următoarele categorii de beneficiari:

  • Fermieri sau membrii unei gospodarii agricole care îşi diversifică activitatea prin înfiinţarea unei activităţi neagricole pentru prima dată în spaţiul rural (autorizaţi cu statut minim de PFA);
  • Micro-întreprinderi şi întreprinderi mici existente din spaţiul rural, care îşi propun activităţi neagricole pe care nu le-au mai efectuat până la data aplicării pentru sprijin;
  • Micro-întreprinderi şi întreprinderi mici noi, înfiinţate în anul depunerii aplicaţiei de finanţare sau cu o vechime de maximum 3 ani fiscali consecutivi, care nu au desfăşurat activităţi până în momentul depunerii acesteia (start-ups).

Sprijinul public nerambursabil acordat prin submăsura 6.2 este de 50.000 de euro/ proiect, cu excepția activităţilor de producţie pentru care valoarea sprijinului este de 70.000 euro/ proiect.

Potrivit calendarului publicat de AFIR, sesiunea de depunere a cererilor de finanțare pentru submăsura 6.2 va fi lansată în cursul lunii septembrie.