Fonduri europene AFIR: 400.000 euro/fermă – Cine sunt fermierii care primesc banii

9

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), va deschide, în curând, o nouă linie de finanțare cu fonduri europene pentru achiziția de utilaje, dedicată atât fermierilor din sectorul vegetal, cât și cultivatorilor de sfeclă de zahăr. MADR pune la bătaie în jur de 250 de milioane de euro pe această măsură, care se va desfășura după reglementările din vechiul program PNDR 2014-2022.

Potrivit declarațiilor făcute de secretarul de stat Sorin Moise pentru AGRO TV, rata de finanțare pentru aceste proiecte urmează să fie de maximum 70% fonduri europene, iar restul de 30% va trebui să fie acoperit de către beneficiari.

”În discuțiile cu cei de la Comisia Europeană, am obținut o permisiune să mai deschidem o sesiune pentru achiziția de utilaje în fermă, fosta măsură 4.1, cu o alocare de 250 de milioane de euro.

Aici, 50 de milioane de euro vor fi alocați fermierilor care activează în sectorul sfeclei de zahăr, pentru a-și achiziționa echipamente. Din câte știu, procentul va fi de 70% bani europeni, iar valoarea proiectului nu va depăși 1.000.000 euro în ceea ce privește sfecla de zahăr.

Pentru celălalt sector, sectorul vegetal, va fi o alocare de 200 de milioane de euro, 70% rata de finanțare și, dacă nu mă înșel, proiectele vor putea merge până la 400.000 de euro”, a precizat secretarul de stat Sorin Moise pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.